De Helianthos Fabriek : Koop hem met de NUON gelden

Update : Helianthos zal online worden verkocht

"Nuon zegt de voorkeur te hebben dat de patenten en de machines aan één partij worden verkocht. Dat biedt de beste kans dat Helianthos de zonnefolie toch op de markt kan brengen. Nuon zegt echter niet uit te kunnen sluiten dat de bedrijfsmiddelen van Helianthos afzonderlijk aan verschillende partijen verkocht worden.

Het is de mening van Greencheck dat het er Nuon om gaat Helianthos te neutraliseren. Dit kan als onderdelen aan verschillende partijen worden verkocht (Als Nuon een voorkeur heeft, dan kan het alles gewoon aan een partij verkopen, het bedrijf heeft die voorkeur dus niet). Het is lastig om elk onderdeel bij elkaar te houden voor een doorstart, en het is aan investeerders namens Qatar om dat onderdeel te kopen dat de rest waardeloos maakt. Het is een probleem dat Nuon het hier voor het zeggen lijkt te hebben, want energie is altijd een strategisch goed geweest, en ons land heeft altijd belangrijke patenten en monopolies bemachtigd, dus waarom niet de patenten op de thin film techniek. Deze kunnen altijd worden geleased aan andere fabrikanten, net als het gebruik van het membraan in LiIon batterijen aan alle fabrikanten wordt gegunt (en 10% van de prijs uitmaakt, en in bezit is van een olie maatschappij).  

—- 

Update: Een studie van de opbrengst van verschillende soorten photovoltaische types is hier te vinden: PV-Compare, thin film eindigt bovenaan:

"Copper indium diselenide (thin film), which has a more uniform adsorption profile, shows less variation, but is marginally more efficient under overcast conditions. This increased efficiency of copper indium diselenide and amorphous silicon under overcast conditions makes a significant contribution to their high specific yields in Mallorca, and is likely to be even more dominant for the UK array." 

"Amorphous silicon (ook thin film) relatively outperforms the other technologies at high insolations because it is less susceptible to the higher temperatures found under intense lighting conditions. Amorphous silicon and copper indium diselenide also have good spectral response to the blue wavelengths between 400 and 500 nm, found under diffuse lighting conditions. These technologies, in fact, perform more efficiently under overcast low insolation conditions." 

"The combination of good low light level performance and lower operating temperatures make CIS the highest yielding technology in the UK." 

 (Aan u om te bepalen of het weer in Engeland lijkt op het onze)

Het effect van bewolking. Horizontaal de mate van bewolking met helder weer rechts. Volgens de bron een effect op de efficiency van het paneel. Men bedoelt de output. Die kan tot 12% varieren, en blijft bij CIS panelen min of meer gelijk.

 

Helianthos

Er is ruim aandacht voor de roep om actie tav de fabriek Helianthos. De fabriek maakt dunne film zonnepanelen en is in eigendom van Nuon. Een aantal relevante koppen uit het nieuws:

Actie tegen verkoop kennis Helianthos Arnhem aan bedrijf Qatar

Wijffels in actie voor fabriek zonnecellen Helianthos in Arnhem

VVD: haal Helianthos naar Zutphen

Niet Vertragen

Nuon is eigenaar, de fabriek kan produceren, maar Nuon heeft natuurlijk geen interesse, want die verkoopt stroom van gas of kolen via het net. Iedereen die dat een goede situatie vindt zal helpen de Helianthos fabriek een fiasco te maken. Het voorstel van de VVD om de ‘Fabriek naar Zutphen’ te halen is zo’n voorstel. Daarmee zouden enorme kosten gemoeid zijn (de bouw van de hal alleen al kostte 4,6 mln, en welke bestemming moet die krijgen?) terwijl het natuurlijk evenveel banen bij Arnhem zou kosten als het bij Zutphen zou opleveren. Het zoeken van blokkerend rechts zal zijn naar een keuze die verlammend is, dus Zutphen of Arnhem. Dan kan er zo een aantal jaren gesteggelt worden.

2007 Stukje vertaging naar de markt toe..

Dunne film techniek heeft vele nieuwe varianten. De essentie is dat het minder grondstoffen gebruikt en als productie proces energetisch efficienter is. Er kunnen dus voor dezelfde hoeveelheid kolen meer panelen worden gemaakt.

"Arnhem, februari 2008 – 27 gemeenten in Gelderland kunnen in totaal bijna 770 miljoen euro tegemoet zien als energiebedrijf Nuon wordt overgenomen door het ZweedseVattenfall. Dat heeft het blad Binnenlands Bestuur berekend." (bron)

Dat klopt het geld zit nu in staatsobligaties in Europese landen

NUON Gelden 

Intussen wordt in de voormalige Nuon regio gestecheld over de NUON gelden. In Heilo gaat dat bv. over 1,5 miljoen dit jaar en 1,6 miljoen volgend jaar. En ze willen het in Duurzaamheid steken! Ok, Heilo, koop die fabriek, het kost niks, en je kunt er nog een hele tijd mee verdienen! Er is zoals men hierboven kan zien een totaal bedrag van 770 miljoen dat prima belegd kan worden in de fabriek. Dan maken we ze hier en verkopen ze aan Quatar!

Leave a Reply