Netwerk versus Opslag

Er komt steeds meer zonne- en wind stroom. De spreker Peter Molengraaf in de video hieronder verwacht dat dit in 2023 tot grote probleem zal leiden, tenzij we oplossingen bedenken zoals opslag. Een andere manier om een impuls te geven om dit probleem oplossen is volgens deze man het flexibel prijzen van stroom, dwz lage prijs als er veel is en hoge prijs als er weinig is.

De soort praatjes als hierboven sturen ten eerste een mixed message. Want Peter praat bijna 6 minuten over de problemen die duurzame energie kan veroorzaken voor de bestaande centrales, waarbij het nog niet eens klopt wat hij zegt “De stoppen slaan door”, dat is onzin, zo zitten terugleverende omvormers niet in elkaar.

Peter Molengraaf is CEO van netbedrijf Alliander

Zijn pleidooi voor allerlei vormen van opslag lijkt de meest voor de hand liggende technologie te vergeten : Accus. Die zijn ivm genoemd waterstof (40% efficient) en Power-to-gas (stroom in methaan omzetten) met 92% ’round trip efficiency’ (zie Tesla Powerwall) het meest efficient. Het idee waterstof te gebruiken komt van de gaslobby, want waterstof wordt meestal met aardgas gemaakt (waarbij CO2 wordt uitgstoten). Power-to-gas zal het gasnet blijven gebruiken.

Peter wil dat we het netwerk blijven gebruiken

Hij blijft er op hameren dat met zon en veel wind er deze overvloed aan stroom zal zijn, maar zon en wind vullen elkaar goed aan. Er zijn niet veel heldere dagen met sterke wind, in de winter als de zon zwakker is waait het harder etc.

Wind is meer een ‘base load’ energie bron