Hydraulic Fracking Raakt Uit de Gratie

De zeer verontreinigende gaswinnings techniek ligt ook in te VS onder vuur. Het EPA (Agentschap voor Milieu bescherming) kondigde gisteren het plan aan de klachten te bestuderen. Daarbij horen het vrijkomen van aardgas uit de grond, het aanwezig zijn van het gas in het (grond)water, vervuiling van het grondwater met chemicalien die bij het proces worden gebruikt (waaronder soms diesel!) en de vervuiling van het grondwater bij stoffen de met het gas vrijkomen (bijvoorbeeld het zeer giftige Uranium).

In Engeland en Zuid Afrika wordt heftig tegen de introductie van de gaswinnings techniek geprotesteerd. Total is nog op zoek naar een partner voor werkzaamheden in Zuid Frankrijk.

Hydraulisch fracking wordt heftig beschermd door de gulzige olie en gas maatschappijen. Regulering werd recent afgewend, dus ook al pompen de bedrijven diesel in de grond (of soms ook CO2 met de smoes dat het om CO2 ‘opslag’ gaat), het zal niet eens aan het licht komen. Zou u het accepteren als een bedrijf mogelijk gevaarlijke stoffen gebruikt die in het milieu terecht komen, maar alleen met een rechtzaak te dwingen zijn om u te melden welke stoffen het gaat? En een vrouw met een flesje water kan wel zomaar in de gevangenis gezet worden onder verdenking van terrorisme?

The Environmental Protection Agency subpoenaed Halliburton
last month, saying the company had not fully complied with
demands for information about the composition of chemicals used
in its hydraulic fracturing products.

Het EIA (Energy Information Agency) heeft recent de voorraden gas aangepast (verdubbeld) op basis van het met fracking gewonnen gas (shale gas). Dat ‘geld’ gaat ongetwijfeld een rol spelen en zal de politieke strijd moeilijk maken.

Leave a Reply