Olie prijs te hoog, maar markten zijn kapot

De olie prijs is te hoog volgens experts vanwege dollar vlucht gedrag van investeerders. Dit is geen speculatie maar het reserveren van een waarde vaste commodity. De producenten vinden dit geen probleem omdat ze meer verdienen, net als de huizen eigenaren en mensen die hun huis gingen verkopen het niet erg vonden toen de prijzen stegen. Deze situatie creert echter reele problemen voor landen die niet beschikken over een onuitputtelijke dollar bron of renteloos krediet. Voor die landen betekent de gestegen olie prijs en samenhangende voedsel prijs een existentieel probleem. Voedsel prijzen stegen 38% sinds 2009 en zullen dit jaar nog eens 20% stijgen. Voor de miljoenen die van minder dan een dollar per dag leven is dat een probleem. 

Chris Cook denkt dat de olie prijs ongeveer 50% te hoog is omdat de markt als ‘bank’ wordt gebruikt, hij zegt "The markets are disfunctional, they are no longer fit for purpose…We will have to look at a completely new concept for markets." 


Part 2 Part 3

Nu hebben ‘terroristen’ de gastoevoer van Egypte naar Israel en Jordanie afgesloten.Isreal heeft gezegd daar op te zijn voorbereid, maar het is geen goed teken voor de veiligheids situatie in Egypte.

"State television quoted an official on Saturday as saying
that the "situation is very dangerous and explosions were
continuing from one spot to another" along the pipeline."

Als de chaos in Egypte escaleert kan het hele midden oosten betrokken raken, en waar de interesses van de VS in het spel zijn ook de VS, die zich geplaatst zal zien tegenover een samenwerkings as tussen Rusland, Turkey en Egypte. Al deze chaos zal vele levens kosten, de welvaart van in iedergeval het Midden Oosten schaden en door de verstoring van logistiek ook die van West Europa en Azie.

New paradigma

De problemen met energie en de markt zijn niet op te lossen in het conceptuele referentie kader van de olie, gas en de markt. Zoals Chris Cook het zegt "We are going to have great difficulty unless we can come up with a new source, a new source of wealth, a new source of value.". Welvaart en waarde zijn synoniem aan olie en gas in de huidge context. Wat men het liefst zo lang mogelijk blijft ontkennen is dat deze bronnen op aan het raken zijn, en op zullen raken. Tegelijjk veroorzaakt de eindsprint in het gebruik van deze bronnen voor een eco catastrophe zonder werkelijk welvaart te brengen (omdat delen van de wereld langzamerhand verstoken raken).

Het is tijd om een nieuw systeem aan te zwengelen dat absoluut geen relatie of connectie heeft met het oude systeem. Dit is geen revolutionaire gedachte, het is het pragmatisch heroverwegen van wat handel en welvaart inhoud zonder ‘gratis’ energie. Daarbij hoort zeer primair een afscheid van het huidige monetaire systeem.

Goud en Zilver

Als nieuw paradigma zou goud en zilver tot standaard kunnen worden verheven. Dit is voorgesteld door veel landen in de afgelopen jaren, en is historisch gezien een goede kandidaat gebleken. De goudmarkt is echter niet betrouwbaar (de prijs wordt kunstmatig laag gehouden en veel goud en zilver dat wordt verhandeld bestaat niet), en baar goud is zo onpraktisch dat dezelfde onbetrouwbare banken zich snel noodzakelijk zouden maken.

Handel met goud en zilver is moeilijk traceerbaar en het stelt lokale autoriteiten en conglomeraten in staat onafhankelijk zaken te doen. Dit tast de macht van de regeringen en banken aan en daarom wordt dit ontmoedigd en verdacht gemaakt. Het is niet uniek voor goud of zilver, het beheren en gebruiken van cash buiten het bank systeem is ook doelwit van verdachtmakingen en klachten.

Kwh/Gj Systeem

De energiemaatschappijen zien de bui al hangen en pushen voor het zogenaamde ‘smart grid’. Dit is in feite een banksysteem voor kilowatturen (electriciteit). Warmte is lastiger te vervoeren (omdat de bruikbare technieken onbekend worden gehouden), dus wordt over geslagen. Het ‘smart grid’ ism met de regelgeving zal de energie maatschappijen inzicht en zeggenschap geven over de handel in alle electriciteit, zolang deze van het net gebruik maakt. Onderlinge particuliere verhandeling van electriciteit is echter op Europees niveau verboden. Neelie Smit Kroes moet maar eens vragen of de transport verliezen transparant kunnen worden gemaakt.

Het ‘smart grid’ zou een potentieel geldsysteem creeren waarin de producenten van geld (Kwh) krediet zouden kunnen verstrekken voor de levering van de kWh, en daarop een rente zouden kunnen binnenhalen (zoals nu eigenlijk ook al het geval is). Het systeem zou een overhead hebben die oa te maken heeft met verliezen op de transmissie waarover geen duidelijke uitspraken worden gedaan.  Mensen zouden ook op hun eigen productie belast worden (volgens het idiote ‘niet meer dan anders’ principe?). Het Smart Grid is de noodzakelijke infrastructuur van dit nieuwe machts en geld systeem, en er wordt een harde politiek bedreven om het er door te drukken, niet vreemd overigens.

Vrije verhandeling van Kwh en Gj zou de krediet verschaffing ook in handen van de bevolking leggen. Dat is de beste en goedkoopste optie, maar niet de optie die regeringen die in de greep van het huidge systeem een oplossing zoeken zullen omarmen. Een simpel principe is dat ‘stromen moeten worden voorkomen’, dus lokale productie, lokale consumptie. Dat is zeer fundamenteel in tegenspraak met het hoogste streven in de huidige context, het ‘globalisme’ waarin producten en diensten vrij over de hele wereld verhandelbaar zouden moeten zijn.

Een kWh/Gj systeem moet fossiele en nucleaire bronnen uitsluiten, op die manier zal overal de meest productieve duurzame bron winnen.

Calorie systeem

Een derde systeem zou misschien nog beter zijn, een systeem op basis van voedingswaarde. In dit systeem kan iedereen die voedingswaarde levert (of het nu een boomgaard is of een graanveld) voor de calorieen certificaten uitschrijven. Iedereen die niet wil boeren zal iets moeten doen om de certificaten te verdienen. Deste minder kosten de producenten hebben, en deste meer productie er is deste makkelijker is het om dit te doen. De productie zou bij voorkeur organisch plaatsvinden omdat het anders niet rendabel zou zijn. Dit zou in ieder geval tijdelijk een goede oplossing zijn omdat het zeer duidelijk maakt hoe het met ons eco systeem gaat, en het mensen ertoe zou aanzetten haar productiviteit te maximaliseren. Verschillende oude culturen hebben lang een op graan gebasseerd geld systeem gehad.

Bartershare systeem

Op basis van internet zou een ideal systeem te starten kunnen zijn, een systeem waar iedereen ‘geld’ kan maken. Geld is van oorsprong een certificaat van eigendom van goud of zilver, en dat zijn barter shares ook. Mbv het systeem kan men ‘shares’ maken die men dan als geld online in omloop brengt. De waarde ervan is afhankelijk van de reputatie van de uitgever, waar het omgaat (een bekend product) en natuurlijk vraag en aanbod. Een uniek aspect van Bartershares is dat er altijd exact genoeg geld in omloop is om alle producten te verhandelen. Dit systeem zou vrij zijn in hetgeen mensen zoudne willen produceren, het zou krediet creeren op basis van vooruit verkochte eigendoms certificaten (dus aansluiten bij de behoeften van boeren) en het geen centrale bank hebben.

Leave a Reply