CO2 Toename in de atmosfeer is onomkeerbaar op menselijke tijdschaal

(zeeburg nieuws)

Dat is de conclusie van een gedegen model simulatie met als aanname dat we in het jaar 2100 volledig stoppen met het uitstoten van broeikasgassen. De CO2 die in onze atmosfeer terecht komt blijft daar duizenden jaren, en de temperatuur zal ook niet afnemen.

"the climate change that takes place due to increases in carbon dioxide
concentration is largely irreversible for 1,000 years after emissions
stop." (bron)

De studie vind ook dat opwarming van de oceanen groter zal zijn dan verwacht. Het noemt de ”geoengineering’ techniek van aerosols, dan worden misschien chemicalien bedoeld die de refelctiviteit van de aarde doen toenemen. Daarover moet het debat echter niet gaan, want de 4 graden temperatuur toename houden geen rekening met het methaan ijs dat met de warme oceanen zal vrijkomen in de atmosfeer.

Oppervlakte temperatuur in °C between 1855 and 2105 , na 2105 en zonder meer CO2 blijft de temperatuur duizenden jaren stabiel

Zwembad metafoor

Stelt je voor dat je een potje inkt in een zwembad leeggooit, en dan wordt gevraagd om deze inkt vanaf de zijkanten weer uit het water te wassen. Het is meteen duidelijk dat het lang gaat duren voor de inkt die in het midden van het zwembad in het water gemengd is binnen bereik komt. Dat is de situatie met CO2. De atmosfeer is 30 Km dik, maar alleen als lucch met CO2 in de buurt van planten komt zal deze uit de atmosfeer worden ‘gewassen’.

De Methaan Factor

De methaan Clatherate factor voegt nog 10-25% temperatuurs stijging toe volgens één studie. Methaan wordt geacht te oxyderen in het water (ook door bacterien) maar daarvoor moet dat water wel zuurstof bevatten, wat steeds minder het geval is.Daardoor komt meer methaan in onze atmosfeer terecht.

Een meer gedetailleerde studie over wat er met de Clatherate methaan gebeurt stelt dat modellen een gebrek hebben, omdat de hoeveelheid methaan op gegeven moment vanwege een gebrek aan andere nutrienten niet meer kan worden ‘verwerkt’. Het noemt een term die de kern raakt van het klimaat probleem en de voorwaarden voor ons ecosysteem: Geochemistry of Geochemie. Wat doen we als de chemische omgeving de grenzen waar organismen mee kunnen omgaan overschrijdt.

"Global systems simulation must soon include not only the methanotrophs, but also any competing organisms and the novel ecosystems maintained."

Het is dus niet helemaal duidelijk welke organismen van de vrijgekomen methaan zullen profiteren, en welk effect dat heeft op ander factoren in het model.  Natural Gas is hoofdzakelijk methaan met wat ethaan. Het is zeer giftig voor vissen volgens deze beschrijving.

 "The
first important feature of interaction between gaseous traces and
marine organisms is the quick fish response to a toxic gas as compared
with fish response to other dissolved or suspended toxicants"

Medical toxicology distinguishes between three main types of intoxication by methane:

  • light, results in reversible, quickly disappearing effects on the functions of central nervous and cardiovascular systems;
  • medium, manifests itself in deeper functional changes in the central
    nervous and cardiovascular systems and increase in the number of
    leukocytes in the peripheral blood; and
  • heavy, results in irreversible disturbances of the cerebrum, heart
    tissues, and alimentary canal as well as acute form of leukocytosis.

Dat wordt wat als er meer methaan vrijkomt dan er kan worden afgebroken door organismen. Daarom word ook gesproken over het gecontroleerd laten vrijkomen.

Leave a Reply