Insectenvlees, Ammoniak en Verder Denken Dan De Neus Lang Is

Wetenschappers in wageningen hebben een studie gepubliceerd waarin ze pleiten voor het gebruiken van meer insecten proteinen in plaats van vlees van de normale veehouderij. De Titel is  "An Exploration on Greenhouse Gas and Ammonia Production by Insect Species Suitable for Animal or Human Consumption"

"Insects could serve as a more environmentally friendly alternative for
the production of animal protein with respect to GHG and NH3
emissions. The results of this study can be used as basic information to
compare the production of insects with conventional livestock by means
of a life cycle analysis."

Maar NH3 (ammoniak) is een schoon brandende brandstof (H2O en N2) die om wille van de olie industrie als vervuiling wordt behandeld. Er zijn veschillende manieren om NH3 terug te winnen, manieren die netto energetische winst opwekken. NH3 is direct te gebruiken als branstof in tractoren, waarin de brandstof zoveel meer kracht ontwikkelt (2.33 keer meer) dan de motoren zwaarder moeten worden uitgevoerd.

Momenteel wordt de NH3 in biogas omgezet, methaan dus, ook een broeikas gas, of het verdampt simpelweg uit de mestvijvers. Voor we ons aan insecten te goed doen zouden we misschien eerst kunnen kijken of die ammoniak productie wel een probleem is en hoe de markt door de partijen is ingericht om te voorkomen dat we die bron erkennen.

Sommige bacterien produceren ammoniak, zoals die in de magen van koeien. Wanneer men de schone brandstof ammoniak als zodanig durft te erkennen (ja, handje vasthouden moet kennelijk), dan is het leuk te weten dat deze stof direct met eeb fotosynthetisch proces is aan te maken. Deze methode is niet patenteerbaar (te lang geleden gepubliceerd). 

"Whole filaments of the N2-fixing cyanobacterium have been immobilized by entrapment in calcium alginate gel
beads. In a continuous flow fluidized bed reactor sustained
photosynthesis, N2-fixation, and ammonia production have been achieved over a 130 hour period, the longest tested.
"
(Unpatentable!)

 "Whole cells of algae, cyanobacteria and photosynthetic bacteria
entrapped in alginate gels or polyurethane foams can retain their
photo-synthetic activities for months and in some cases for years. Such
immobilized cells can be used in bioreactors for the production of H2, NH3, NADPH2, carbohydrates, hydrocarbons, etc., with sunlight as the energy source." (bron)

"The biochemically manipulated cyanobacterial filaments thus represent a system that is relatively stable with time for the conversion of light energy into chemical energy, with the net generation of a valuable fuel and fertilizer through the photoreduction of dinitrogen to ammonia."(bron)

A texan makeing sense!

Leave a Reply