Abu Dabhi Maakt Regen in de Woestijn

Lees ook : Minder wolken door Global Warming

De engelse krant de Telegraph meld dat wetenschappers uit Abu Dhabi in samenwerking met een zwitsers bedrijf er in geslaagd zijn regenbuien op te wekken in de (meestald droge) zomermaanden. Ze gebruikten hiervoor een ionisatie techniek. Buien ontstaan meestal doordat druppels samenkleven rond stofdeeltjes, en in het verleden zijn verschillende chemicalien gebruikt als kunsmatige kern. Geladen deeltjes die ontstaan door ionisatie hebben hetzelfde effect, en het voordeel dat er geen stoffen worden geintroduceerd die misschien vervuilend of erg duur zijn.

Vijftig buien werden opgewekt in de droge maanden, claimen de wetenschappers

De vinding van Helmut Fluhrer werkt echter op een andere manier, omdat het creeren van de noodzakelijke supergeladen deeltjes in voldoende hoeveelheden practisch niet haalbaar is (vereist vliegend materieel). In plaats daarvan word vochtige lucht gegenereerd die vervolgens opstijgt. Dit gebeurt met een soort lantarenpaal hoewel ander vormen denkbaar zijn volgens het patent.

"Apparaat om de luchtvochtigheid te beinvloeden"

De lucht stroomt dus door en langs het apparaat en pikt daarbij lading op. Er wordt gebruik gemaakt van Alpha deeltjes (Kern van Helium isotoop He4). Deze worden gegenereerd door sommige radioactieve stoffen (zoals het beruchte Polonium). Deze deeltjes worden versnelt door de condensator resulterend in een ioniserend effect.

Als gevolg van de ionisatie en de versnelling in het electrisch veld scheid de lucht zich van het aanwezige water en vormen zich bellen met een hogere vochtigheids graad die dientengevolge willen opstijgen. Het resultaat is dat vochtige lucht opstijgt om wolken te vormen. Tegelijkertijd word nieuwe lucht aangezogen door de convectie. 

Andere ideen

Het is niet de eerste keer dat mensen nadeken over het maken van regen in de woestijn. Het blijkt dat integenstelling tot wat veel mensen denken, warmte boven water niet automatisch leidt tot vochige lucht, omdat de lucht vlak boven het water oppervlak snel verzadigd raakt en daarna niet opstijgt. Alleen als er voldoende wind is kunnen zich zelfversterkende convectie stromen vormen, bijvoorbeeld als boven een warme zee een orkaan ontstaat. Hieronder een patent voor een Darieus Vertical Wind Turbine for air mositurization. Deze zou op zee worden opgesteld (drijvend misschien). De draaiende blanden zuigen water op en sproeien die via speciale bladen uit. Werkt goed als men afstand van de kust houd om het zout uit de lucht te laten vallen (zo’n 15 km).

Het groenen van de woestijn is een van de meest effectieve manieren om snel CO2 uit de lucht te krijgen. Dat kan ook door bijvoorbeeld zoutwoestijnen te laten vollopen met zeewater. Lees anders dit artikel eens.

Leave a Reply