China Kan 3000 Jaar Vooruit Met Nieuwe Nucleaire Technologie?

Met een nieuwe zelf ontwikkelde brandstofopwerkings technologie claimt China met de huidige voorraad die normaal gesproken 70 jaar energie zou leveren 3000 jaar voorruit te kunnen. Dat is een gigantische doorbraak als vervanger van kolen.

Een recent zwitsers rapport liet een grimmig beeld zien van de voorraad nucelaire brandstof, zeker als meer reactors zouden worden gebouwd. Volgens het rapport zou uranium op zijn in 2013. Bill Gates is een van de mensen die inzet op Throrium die gebruikt kan worden in een zogenaamde Traveling Waver Reactor, een reactor waaring de brandstof over een periode van 50/60 jaar zonder interventies wordt geconsumeerd. Daarvan zijn echer nog geen werkende reactors gemaakt.

Indien China inderdaad in staat is om zich op deze manier (en na bouw van reactoren) van energie te voorzien is het misschien tijd om de vraag te stellen of we die energie misschien primaire moeten gebruiken voor klimaat mitigatie en de fabrikage van duurzame energie bronnen, temeer omdat de mensheid zonder serieuze actie niet langer dan een paar honderd jaar te gaan heeft.

Even kijken hoe de VS dat ziet, de EIA verwacht een stijging in emissies voor electriciteit (in 2035) van 6% er lijken ook geen kern reactoren bij te komen in de VS. De groei van renewables stagneert. Maar als de verhoudingen kloppen (70:3000) kan de VS met de eigen voorraad nucleaire brandstof van 17% over de komende periode zes maal aan de behoefte tegemoet komen zonder emissies. Misschien moet er eens met china gepraat worden, ze zijn toch niet zulke voorstanders van bescherming van uitvindingen (overigens terecht).

Leave a Reply