Hoe Los Je Het Klimaat Probleem Op?

De pogingen om met multilaterale onderhandelingen tot resultaten to komen in de strijd met de industriele vernietinging van ons eco systeem leiden nergens toe. Een volgende ronde, een beging van een bindend framework het zet geen zoden aan de dijk.

Er is een reden voor dit gebrek aan succes, en er is een andere benadering die wel werkt. Om dit in te zien is het noodzakelijk om een evolutionair perspectief te adopteren ten aanzien van samenwerking.

A hunting pack. You think they are looking for consensus?

De jager

Gecoordineerd samenwerken is iets dat apen en hyena’s en wolven doen. Ze doen het tijdens de jacht en gebruiken dan een taal waarmee ze elkaar aanwijzingen geven. Het nut van deze coordinatie is voor de hand liggend: minder sterke dieren kunnen met minder inspanning een gezamelijk maal bemachtigen, en in situaties waar de prooi kan wegrennen is veel renvermogen ook niet langer nodig.

De voordelen van taal bij de coordinatie van de jacht is waarschijnlijk de primaire reden dat taalgebruik is ontstaan. Mensen die taal deze funcite gebruiken hebben het over gezamelijke doelstellingen en als er een doelstelling is besloten (iets dat vooral te maken heeft met gemak en bevrediging) wordt taal gebruikt om de jacht op deze doelstelling te coordineren.

Irrelevant people, best result is to be heard and ignored

De Harmonieuze

Er is een deel van de wereld bevolking die op bovenstaande manier denkt en praat en leeft, en dat deel heeft geen oog voor meer dan waar het op het moment op gefocust is. Het is een opportunistisch denken en er schort niks aan omdat het ten slotte bevrediging brengt, meestal op een heel reele manier.

Gedurende de ontwikkeling van de taal is er ook een ander aspect dat voor mensen evolutionair belang heeft gekregen (dwz we vinden het een belangrijk doel), en dat is harmonie. Harmonie in taal betekend dat de meningen overeenstemmen, dat er geen sterke klachten zijn, dat iedereen gehoord is (een soort harmonisch perfectionisme). Het nut van harmonie is er vrede is in de gemeenschap, in de hoofden van de leden die met de leden ervan praten. De gemeenschap van een eenvoudige stam had alles om in harmonie te bestaan, en dat was toen kennelijk bevorderlijk voor de voortplanting, net als vandaag.

De mensen die ‘harmonie onder de leden van de stam’ proberen te bereiken zijn makkelijk te herkennen. Het zijn de mensen die praten over mensenrechten, de wereld gemeenschap, onderhandelen en bindende overeenkomsten sluiten. Samen verder, als we allemaal bij elkaar komen dan kunnen we de wereld redden.

Preselectie in de samenleving

Het mag iedereen duidelijk zijn dat mensen die in overwegend de jacht of de harmonie cultuur zijn opgegroeid op verschillende plaatsen in de maatschappij terecht komen. De jagers kan het niet schelen waar, als ze maar aan hun trekken komen, de harmonieuzen vormen ideologische groepen die zich als stam gedragen en zullen eindeloos proberen onderling overeenstemming te bereiken (natuurlijk is dit min of meer een karikatuur).

Sociale druk van iets effectievere aard

Het probleem is dat de jagers momenteel de Trinity (consumenten industrie, banken, energie maatschappijen) bevolken, en de harmonieuzen de COP16. Het probleem is dat het vredige dorp dat de harmonieuzen creeren een prima jacht gebied vormt, want er zijn altijd zwakke doelen, en jagers zijn jagers.

Dit betekent is dat als de harmonieuzen besluiten dat de amazone een beschermd gebied wordt, en ze kopen deze bescherming af met miljoenen, er op de achtergrond jagers bezig zijn de lokale leiders om te kopen, het hout stiekem af te voeren en te verkopen, mijnbouw in het midden van het verlaten geachte bos opstarten etc.

The boss will pay me good..

Slimmer nog kunnen de jagers de harmonieuzen inzetten om overeenkomsten te onderhandelen die met de juiste duw op het juiste moment door gecoordineerde jagers is om te zetten in een roofmiddel eerste klas (wetgeving over biobrandstoffen, carbon credits you name it). De jagers komen steeds uit de Trinity, de harmonieuzen zien een nobele taak in het opruimen van de aangerichte schade (samen bij voorkeur).

Hoe nu?

Het punt van mijn betoog is dat de harmonieuzen er nooit in zullen slagen de jagers in te perken. Wie de maatschappelijke beweging in deze context beschouwt zou zeggen dat de jager momenteel juist heel gericht proberen het gehalte harmonieuzen te verminderen, door opleidingen duurder te maken, de gemiddelde levenstandaard te verlagen (door de banken en het IMF), door haat en verwarring te zaaien. Als mensen zich niet tot dezelfde sociale groep en cultuur rekenen kunnen ze zich tegen elkaar keren.

Het klimaat probleem kan niet door harmonieuzen worden opgelost. Het moet door jagers worden opgelost. De jagers moeten hun interesse in de vernietiging van ons eco systeem voor winst verliezen. Er moeten jagers komen die dit resultaat als een smakelijk doel beschouwen. De regels moeten door alle jagers gerespecteerd worden, niet omdat ze redelijk zijn, maar omdat er geen ontsnappen aan is. Er zijn twee klassen suggesties om de jagers rechtsteeks aan te pakken.

The problem needs to be controlled

In de eerste klasse:

Alle industrien die nu met fossiele brandstof te maken hebben moeten onder controle komen van een centraal orgaan, en dat orgaan bouwt het gebruik ervan zo snel mogelijk af. Wie op eigen houtje achter brandstof aangaat wordt als terrorist/vijandige staat beschouwd en moet worden verslagen. Een van de grootste problem hiermee is dat het een grootmacht creert.

Allerlei industrieen en energie maatschappijen moeten eco en klimaar neutraal opereren. Wie vervuilt of vernietigd moet wederom met de intbinding worden gestraft, samewerkende individuen met de dood. Deze rechtstaat wordt bewaakt door hetzelfde orgaan.

Focus moet liggen op het creeren van zulk een aanbod aan schone energie dat de winst van get bruiken van fossiele brandstoffen steeds minder interessant wordt. Ook moet kennis op dat gebied en op andere destructieve gebieden worden afgebouwd en vernietigd. 

In de tweede klasse:

De beschaving moet worden gedegradeerd door vewijdering van informatie technologie en kennis. De samenhang moet worden ondermijnd zodat de jagers minder in staat zijn zich in voor ons eco systeem gevaarlijke ‘packs’ te organiseren.

De staat van degenratie wordt gehandhaaft door een groep die zich niet in de samenleving mengt en dus middelen kan gebruiken die mensen niet eens meer begrijpen (dit is niet zo vreemd, een Afgaan weet bijvoorbeeld ook niet hoe een drone werkt)

Interessante doelen moeten van de bevolking worden afgeschermd door mythen, want de gelegenheid schept de misdadiger, de jager wordt getriggered door een prooi. Het kan in sommige gevallen nuttig zijn onschadelijke doelen een mythologische status te geven.

De oplossing

Dit klinkt allemaal maar raar, maar door de eeuwen heen zijn de jagers aan de macht geweest, en ze hebben telkens weer mythes geschapen waar de harmonieuzen zich over konden frustreren, zoals oa de mythe dat het klimaat probleem niet bestaat. Het is geen schade voor de mensheid om een paar honderd jaar terug te gaan in de ‘ontwikkeling’, want die ‘ontwikkeling’ is momenteel de reden van een gewisse ondergang, en 100% afhankelijk van fossiele brandstoffen. Niemand zegt dat we alle vooruitgan hoeven op te geven, alleen die vooruitgang die de jagers onder ons in massa moordenaars veranderen.

De Trinity, geholpen door de rechtspraak

U denkt natuurlijk dat we met de huidige dominantie van de industrieen, banken en energie bedrijven geen kans hebben, maar die hebben we wel, als we jacht gaan maken om hun dominante rol.  Volken kunne regeringen dwingen tot het aanpakken van de Trinity. Verwacht niet dat dat zonder geweld gaat, dat gaat het nooit.

Er is gelukkig een instinct waarop we kunnen jagen zonder het te vermoorden, dat we hebben van het moeten redden van onze kinderen. Het is een solitair instinct, maar met focus en met een belangrijke beloning. Laat de harmonieuzen de klimaat strijd herkaderen naar een strijd tegen de moordenaar van het eigen kind, als ze dat doen zijn ze in een keer effectiever, realistischer, en op gelijkwaardige manier gemotiveerd.

Leave a Reply