Brandson deed deze voorspelling in Cancun, waar momenteel de COP16 wordt gehouden (vervolg op Kopenhagen). De financieel ingewijden vinden dat niet zo gek als de dollar stelsematig door de Federal reserve wordt uitgehold, en China en Rusland voortaan alleen in eigen valuta zullen handelen. Er is ook de fundamentele reden waarom olie in prijs zal stijgen, nl. vanwege de herverdeling en het toenemende tekort. En dat is nogal wat, omdat olie de stut is onder alles wat we doen.
Oil prices may soar to $200 a barrel
if the world doesn’t move more rapidly to a clean-energy economy. Brandson: "It’s certainly conceivable unless we can start to
conserve energy quickly and come up with alternative fuels”
Deze man snapt al jaren hoe de vork in de steel zit. De avontuurlijke entrepeneur werkt niet alleen aan ruimte toerisme, door zijn vliegmaatschappij is hij zich zeer bewust van brandstof prijzen en de vervuiling. Hij geeft een zeer goed voorbeeld door te laten zien dat vliegtuigen ook op algen biobrandstof kunnen vliegen.
Zijn volgende uitspraak laat ook zien dat hij het snapt:
"We are going to have the mother of all recessions if we
don’t sort out our energy policy fast”
Dat is niet omdat het ecosysteem door het uitblijven van maatregelen naar de filistijnen gaat, maar omdat de olie die er niet is een heleboel zinloze activiteiten onmogelijk gaat maken. Zoals uit de studie van energie gebruik per persoon in Nederland blijkt: mensen zijn over het algemeen niet productief, ze hebben geen productie middelen, en ze hebben steevast gas, olie of electriciteit nodig, nu twee keer zoveel als in 1995. Dan is er dus geen vooruitgang geboekt.
De recessie ontstaat doordat de bedrijven die het olie en gas e.d. kunnen leveren zich niet laten houden aan maatschapplijke criteria. Omdat de drieeenheid Industrie-bankwezen-energie bedrijven liever nu leeft dan morgen, en het liefst uit de greep van regeringen of democratische processen. Het is deze drieeenheid die zich in de onderhandelingen in Kopenhagen en Cancun aan enige restrictie ontworstelt en ons intussen vertelt dat we moeten bezuinigen en ons aan het klimaat aanpassen (via leugenaars zoals Bjorn Lomborg).
Er is altijd wel een landje te vinden waar men zich aan belastingen, milieu restricties of andere maatschappelijke verplichtingen kan ontdoen, en tot de planeet een waterdicht systeem is blijft de drieeenheid vluchten naar waar ze hun gang kunnen gaan, als een stel ongewenste feestgangers die nergens opruimen.
Als we welvaart willen dan moeten we het zinloze feesten even laten ophouden. We moeten een schifting maken tussen de activiteiten die lokaal voor welvaart kunnen zorgen en andere die dat niet doen, en weigeren met verre bedrijvigheid (die geen toekomst heeft) mee te werken (tezij het om duurzame energie/grondstof productie gaat misschien). Het heeft geen zin de ‘wereld economie’ in leven te houden, ten eerste omdat de olie op raakt/te duur wordt, ten tweede omdat de draagkracht van onze planeet de efficientie waarmee dit systeem de ‘natuur bronnen’ opmaakt niet aankan. Net als dat de banken moeten worden opgedoekt en niet de banen van de minst verdienenden op de tocht gezet moet de ‘wereld econonie’ worden ontmanteld ten voordele van lokale automonie.
Als we algen biobrandstof omarmen hebben we overigens meerdere oplossingen, omdat algen olie en cellulose in onze oceanen kan worden gekweekt (als zeewier) en niet alleen energie maar ook de grondstoffen voor alle huidige olie producten kan leveren. Het groeit als een idioot en kan enorme hoeveelheden CO2 terugnemen uit onze atmosfeer. Persoonlijk heb ik de websites seaweedbiomass.org en onecelloil.com opgezet om bekendheid te geven aan algen maar ook de rem die er tot nu toe op heeft gezeten beter zichtbaar te maken. De VS weet al sinds 1976 dat algen een optie zijn (vooral in arme landen), maar zoals altijd is de olie lobby te sterk geweest en zijn er veel high tech fancy investerings vehicles gecreerd om ons te ontmoedigen. Ook nederland heeft een ontwikkelings programma op dit gebied, bij agentschap.nl/senternovem.
Uit de oude doos: