Lokale Gemeenschappen, Het Agoracentrische Model

Rekening houdend met piek olie en de behoefte om zo min mogelijk brandstoffen te gebruiken zal de globale economie overschakelen naar een lokale economie. Dit proces zal als het aan de industrie ligt met een enorme schok en rampspoed gepaard gaan. De markt noch the politiek houd rekening met de feiten, en als deze al worden onderkent dan worden geen knopen doorgehakt.

De switch naar lokale gemeenschappen zal het begin vormen van een herwinning van de welvaart van vandaag. Er is geen reden waarom deze onhaalbaar is zonder het gebruik van fossiele brandstoffen. Technologie kan maar ten dele de klap opvangen omdat veel technologie wordt vandaag nog buiten het bereik van de burgers gehouden door een gecontroleerde markt.

De Wolga staat droog, en we weten precies waarom

Net als een land dat zich een dienst lijkt te bewijzen door wegen aan te leggen ipv onderwijs te stimuleren focust de markt zich op het ‘smart grid’ in plaats van steun aan lokale energie onafhankelijkeheid. Een biljoen voor gas en electriciteits ‘wegen’ heeft weinig zin als er geen ‘auto’s’ zijn om er gebruik van te maken. Intussen worden bij de aanleg enorme hoeveelheden fossiele brandstoffen verstookt zonder dat er één energie bron bij is gekomen. Van energie projecten moet geeist worden dat ze op korte termijn carbon-negatief zijn. Het motief achter die uitstel stappen is niet duidelijk. Lokale netwerken kunnen een WK in de zomer aan, dus hebben ze ook de capaciteit voor electrische auto’s en verwerking van lokale productie. Als die auto’s worden ontworpen om heel snel op te laden wordt daarmee het Smartgrid weer gerechtvaardigd, de vraag is wat was er eerder, het probleem of de oplossing?

Stap één naar de realiteit is ‘Neem aan dat de energie sector je afleid, zaken verzwijgt en je voorliegt’. Hun model is achterhaald, vertrouw ze niet, ze verdienen eraan. Stap twee is: Verbied energie uit oxidatie/verbranding en kijk wat het startpunt zou zijn als dat verbod vandaag inging. Stap drie: Start de transitie naar de agoracentrische wereld. Wat dit inhoud zal in de komende posts uiteen worden gezet.

Agoracentrisch denken

Er zijn veel initiatieven voor carbon neutrale gemeenschappen. Deze post zal een aantal initiatieven belichten en kijken wat de factoren zijn voor werkelijke autonomie. Een lappendeken van relatief autonome dorpen, steden en gewesten die niet langer van fossiele brandstoffen afhankelijk zijn is misschien het meest wenselijke korte termijn transitie doel. Gemeenschappen moeten kunnen bestaan waar ze zijn, anders zullen ze uit eindelijk leeglopen en verdwijnen.   

Ashton
Hayes

Mount Alexander

Ionia

Milagro

Manzanita Village

Tierra Nueva CoHousing

San Mateo Cooperative

EarthArt Village

Hearthstone Cohousing

East Lake Commons

Cypress Villages

Sirius

Sunward Cohousing

Dancing Rabbit

EastWind Community

Sandhill Farm

Pinon EcoVillage

The Greater World Earthship Community

Mountain Mission Farms

Cincinnati Ecovillage

Cleveland Ecovillage

Enright Ridge Urban Eco-Village

Sustainable Lake County Oregon

Camphill Village Kimberton

The Farm

Cobb Hill CoHousing

Twin Oaks Community

GreenWay

Blue Berry Hill

Abundant Dawn Community

Acorn Community

EcoVillage of Loudoun County

The Quarries Ecovillage

Broomgrass

Takoma Village Cohousing

Dragon Belly Farm

O.U.R. Ecovillage

Huehue Coyotl

The Bosque Village

Proyecto Eco-Villas – Asociación Gaia

Gaviotas

Findhorn

Lammas

The Village

EcoForest Garden

Argayall

Falcon Blanco

Tamera, Centre for Humane Ecology

EcoVillage

Lebensgarten

Irish Eco-Village

Auroville

Aldinga Arts Ecovillage

Kookaburra EcoVillage Park

Whyalla

Illabunda

EarthSong

Alternative Technology Association

Amish-R-Us

Global Eco-village Network

Urban Ecovillage
Network

Utopian Eco Village Network

Intentional Communities

Leave a Reply