Olie, Goud, Zilver en Climate Change

Olie

Er is een verborgen geschiedenis waar weinig mensen zich van bewust zijn. Het is die van olie en de VS. De eerste aanschaf van olie bij de bron geschied altijd met behulp van dollars, dit is een door de VS afgedwongen situatie, de zn. Petrodollar. Meestal wordt hierbij opgemerkt dat deze regel zorgt dat er altijd vraag is naar dollars, nl. van mensen die olie willen kopen (iedereen). Het wordt beschreven als een belasting geheven op de wereld. 

De VS doet wel iets terug voor het recht, maar in de basis is het voor de wereldmacht VS niet meer dan vanzelfsprekend dat de olie ze de olie producerende landen ontneemt van haar is. Logisch gezien is er namelijk geen reden voor deze landen om alle olie die ze kunnen produceren ook te verkopen. Het is veel vanzelfsprekender dat een olie producerend land de olie bewaardt om te verhandelen tegen dingen die ze nodig hebben. Olie uit Irak zou verkocht worden in de Iraakse munteenheid, en Irak zou niet meer geld drukken en aan het buitenland verkopen dan ze goederen uit dat buitenland nodig had. Kennelijk hebben deze landen de keuze helemaal niet.

Toen de VS van de goudstandaard afging creerde dit een interessante situatie. Elke dollar die het in omloop kon brengen kon worden gebruikt om olie te kopen. Het was eigenlijk niet belangrijk waar die dollar vandaan kwam, want door de overmacht van de VS was alle olie die geleverd kon worden te koop tegen een prijs die in Texas werd bepaald. Dit maakte het verleidelijk om dollars te drukken, ongeacht de reden. De eerste die dit echt lukte waren Rubin en Summers onder Clinton. De beweging was al enige tijd onderweg (sinds Nixon) maar had steeds te myth van schuld gehandhaaft, een mythe die de wil om olie te roven en voor economische groei aan te wenden beperkte. Summers was de eerste die de schulden van de VS liet oplopen, omdat hij wist dat het niet om het geld ging, maar slechts om het maximaliseren van de olie stroom.

Dit grafiek laat zien dat in 1993, met de komst van Rubin en Summers, de balans in de staatschuld verdeling volledig zoek raakte. De VS verkocht meer schuld dan het zelf inkocht, het stak zich in de schulden.

De rode lijn in de grafiek hierboven is de hoeveelheid staatschuld die door de VS is verkocht. Hiermee werden dollars in omloop gebracht die gebruikt werden om olie te kopen en zorgden voor economische groei en welvaart. De Dotcom bubble en vastgoed bubbel hadden min of meer hetzelfde doel. Dit proces motiveerde ook tot verkwisting van olie/brandstof omdat die voor de geld managende instituten (de banken) tot meer cashflow leidde en  dus meer inkomsten. Het effect van al deze activiteit was dat de VS de wereld olie voorraad als een blik koekjes leeg schransde.

Het is belangrijk om in te zien dat het nooit en te nimmer de bedoeling is geweest om de ‘schuld’ terug te betalen.

De olie werd onvrijwillig verkocht. De Opec is een keer in opstand gekomen en de prijs verdubbelde (ook geen probleem voor de VS). Op gegeven moment kwam China ten tonele. China maakte gebruik van de Oliedollar frachise (kon en hoefte er zelf niet voor te dreigen), maar om aan dollars te komen moest het producten aan de VS verkopen die gekocht werden met dollars die voortkwamen uit de staatschuld verkocht aan..China. Voor een leek klinkt dit als waanzin, maar u snapt intussen dat deze transacties China netto ten goede kwamen. het financiele systeem deed ook zijn best dollars te verzinnen en kreeg daarin de vrije hand.

Nu zien we dat alles zo’n beetje op raakt, geen verassing. Voor mijnbouw is olie nodig, maar de bronnen raken leeg en er zijn een hoop mensen die een luxe leven willen hebben en een ‘markt’ die al helemaal niet in conservatie geinteresseerd is. Als we geen alternatieve energie hebben als de olie te duur wordt zullen we voor veel werk weer aan onze eigen spierkracht zijn overgeleverd. Dit zal het eerst in de derde wereld landen gebeuren.

De VS wil echter doorgaan tot het gaatje, of in ieder geval tot China implodeert. Het heeft echter de petro dollar nodig, maar daardoor hebben alle landen toegang tot olie. China is zeer afhankelijk van dezelfde olie en wil deze graag in Yuan kopen, maar dat kan de VS nooit toestaan omdat er dan geen enkele reden meer bestaat om zaken met de VS te doen (Wat kan de VS maken als het geen grote fabrikant is en de olie niet langer gratis krijgt? Waarom zou je dan dollars willen hebben). De enige manier waarop China dit lukt is om zich militair met de VS te meten. De VS weet dit en is al jaren bezig haar controle over olie en gas te versterken (oorlog in Irak, Bouw van Dubai, Invasie Afganistan (gas leidingen)). De strijd kan echter alleen gewonnen worden als de petrodollars in omloop in de wereld economie het lootje leggen. Dat proces is nu gaande en de repercussies voor de bevolking van de VS zijn nog altijd beter dan wanneer deze strijd niet werd aangegaan. China ziet zich langzaam in een hoek gedrongen terwijl het de toegang tot olie kwijt raakt. De vraag is wie het het langste uithoud zonder te imploderen.

De wereld komt langzaamaan tot de ontdekking wat een wereldmacht denkt, nl. ‘Alles is van mij’. De vraag is of China daar tegen in wil gaan. Helaas zou dit het eind van China zijn omdat het zo afhankelijk is geworden van olie, en de olie handel het eerste slachtoffer is in een grote oorlog. De VS aan de andere kant heeft er baat bij zich te herstellen door de competitie uit te schakelen. Deste langer het wacht (bv. tot Iran een nucelair wapen heeft) deste precairder de situatie. Er is iets mis met de psychologie, maar als zodanig is hij wel te volgen.

De vreedzamere wereld die is ontstaan onder de petrodollar paraplu zoekt intussen naar verwijdering en ondermijning van deze dominantie psychologie. Deze ambitie wordt echter afgestraft door financiele manipulatie en fraude, corruptie en beinvloeding van onze politiek. Europa moet ook kapot in het belang van de VS. Europa mag zich niet vrij maken van de fossiele afhankelijkheid (alhoewel dit niet eens door de VS hoeft te worden gedicteerd). Europa moet in ineffectieve infrastructuur investeren. Energie hebben we nodig, geen stekkerdozen! Terwijl Europa zich druk maakt over schulden loopt de totale schuld in het systeem tot in de honderden biljoenen. Het maakt niet uit hoevel geld je hebt, het maakt alleen uit wat de mensen die de energie en geldstromen controleren willen. Die mensen zitten in de VS (en dan heb ik het niet over de ‘regering’ maar over de banken en de industrie) en ze hebben hebben een macabere agenda. 

Goud en Zilver

Als het dus ondergronds al oorlog is wordt het verstandig om te kijken naar andere ruilmiddelen dan papier. Onder de zelfde verhardende omstandigheden worden de posities van landen op dit gebied steeds duidelijker en wordt de burger zo veel mogelijk misleid (waarom ook niet). Er is al jaren sprake van manipulatie van commodity prijzen, eigenlijk alle goederen die in futures markten worden verhandeld zijn onderhevig aan prijscontrole. Concreet worden nu echter JPMorgan en andere banken aangeklaagt voor samenzwering en prijs manipulatie. London LMBA heeft maar 1% van het goud dat er wordt verkocht. GLD loopt zwaar achter bij het inkopen van het goud (honderden tonnen) en hebben in het contract clausules die levering uitsluiten. De Comex (NY goud markt) probeerde deze week handelaren te verjagen door de marge te verhogen. Ondertussen proberen verstandige beleggers zo veel mogelijk baar goud uit de markt te halen en kondigt de CEO an de wereld bank Robert Zoellick goud aan als nieuwe wereld munteenheid. Dit ondermijnt het dollar systeem en alle andere fiat muntsoorten (waaronder de Euro) aangetast door de fraude epidemie. In feite zijn deze berichten een onderdeel van de strijd om bevrijding van de dominantie van de VS en daarmee samenhangende afhankelijkheid van Olie. De mensen die wat langer nadenken dan de ultraconservatieven in de VS weten dat er nog heel wat welvaart te halen is zonder de petro dollar, met name met behulp van alternatieve energie, en dat die technologie kan leiden tot een vreedzame duurzame wereld. (goud koop je overigens het beste hier)

Climate Change

De weg van klimaat probleem ontkenning die door Regean is ingeslagen heeft ons misschien al over het tipping point (zelf versterkende opwarming) gebracht. De acties van de VS kunnen zoals hierboven beschreven worden gezien als een letterlijke power grab en stappen om de macht te behouden. Practisch zijn er echter reele voordelen in de strijd tegen klimaat verandering. Het consumptie gedrag van de VS is sterk afgenomen. Lukt het om de dollar op te blazen dan valt de olie handel stil tot er andere afspraken zijn of bv. goud en zilver als ruilmiddel wordt gebruikt. Een klimaat bewuste leider zou misschien niets anders hebben gedaan, simpelweg omdat het makkerlijker is van de regerende zefvernietgings drang gebruik te maken dan er sturing aan te geven. Zelfs een (handels) conflict zal de vergelijking in termen van broeikas gassen positief beinvloeden. Het is dus de vraag of the leiders in de VS een homogene egoistische groep is, of een combinatie van egomaniakken en strenge heelmeesters met een zwarte Judo band.

De ‘schulden’ zijn een fictie die alleen nog dienen om macht uit te oefenen. Als u wilt helpen in de strijd om een duurzame wereld dan kunt u daarmee tevens uw eigen belang dienen. Koop goud en zilver.

Minuut 16 Greenspan : ‘You probably think we should do something against fraud..I think the market wil figure it out’

Leave a Reply