Klimaat maatregelen met effect

Blackout method

Het heeft misschien wat met de wijze van bestuur van China te maken, maar het zegt wel wat over de kracht van afspraken die China met zichzelf maakt. Nu het lastig lijkt de klimaat doelen te halen nemen lokale besturen harde maatregelen, ze sluiten gewoon de stoom af.

Links om rechtsom

Dit leidt tot een toename in het gebruik van diesel generatoren, waarvan je kunt stellen dat dit een negatief effect is (diesl generatoren zijn inefficient vergeleken met kolen centrales). Dit leidt er echter weer toe dat er diesel tekorten ontstaan, waardoor netto niet meer uitstoot wordt gerealiseerd dan bij verkoop van de diesel alleen voor vervoer. Je kunt ook stellen dat het wel waarschijnlijk is dat door de hogere kosten van diesel tov netstroom er zuiniger met de electriciteit zal worden omgesprongen (all is hiervoor geen bewijs).

Lessen?

In Europa gaat het anders, daar zijn de doelstellingen zeer lovenswaardig, maar worden toch nieuwe kolen centrales neergezet. Er wordt toch weer geprobeerd de infrastructuur te vergroten, minder files, meer luchtvaart, meer scheepvaart. Het is ja zeggen en nee doen. China doet het anders, en ze stoten per hoofd veel minder uit.

Men kan zeggen dat china een dictatuur is, en de verhalen over vervolging van religies en verborgen gevangenissen moeten niet vergeten worden. China heeft echter ook een andere manier van het kiezen van leiders, en het beleid en de inzet van de bevolking (vrijwillig of niet) heeft soms een verstandiger fundament die dan nl. niet alleen uit een comerciele motivatie bestaat. De VS is een blinkend voorbeeld van dit succes model, eh.. misschien niet.

Europa

Het midden dat Europa kiest op gebied van MG gewassen, waar het zegt "kom maar op met bewijs dat het niet schadelijk is en anders niet." betekent een harde realiteit voor de GM kolonialisten. Het wordt tijd dat de EU dit principe ook op de energie sector toepast. Daarbij mag aangetekend worden dat fossiele brandstoffen bewezen onveilig zijn voor planten, mensen en dieren. Europa moet van matras voor lobbyisten veranderen in de sterke hand die ons (verstandig en democratisch) op weg naar een welvarende toekomst zet.

Leave a Reply