Red Het Leven Op Aarde

Voor wie denkt dat het ‘probleem’ aspect van het klimaat probleem er uit bestaat dat de wereld warmer wordt is er een onaangename verassing. Niet alleen wordt ze warmer, ze wordt onleefbaar. Bijna 95% van het leven op land en in zee zal uitsterven.

Dit is geen doom scenario, worst case oid, het is een simpel gevolg van de natuurwetten. Het is al eens eerder gebeurt, zo’n 250 miljoen jaar geleden, op ongeveer dezelfde manier.

Het werkt ongeveer zo:
1. De atmosfeer warmt op.

2. Hierdoor komt methaan uit de zee vrij.
3. Hierdoor warmt de atmosfeer verder op.
4. Hierdoor stoppen de zeestromen.
5. Hierdoor sterven de zeeen.
6. Hierdoor wordt de atmosfeer overladen met giftige dampen.
7. Hierdoor sterf all het leven op land.

We zij nu bij stap 1 en 2 en 3. Het is dus niet een spaarlamp meer of minder, het is of we willen stoppen met verbranden. Bsbranden voorkomen, desalinere, irrigeren, planten, de polen van verdere opwarming redden (dat is namelijk de reden dat de zeestromen staken). Het is alle hands aan dek.

Doen we niets dan komt er een generatie die duidelijk kan bewijzen dat het te laat is, en vanaf dat moment zal slechts een zeer gering aantal organismen het overleven.

Dit probleem is groter dan het marketing enthousiasme van een welvarend Nederland. Het is een probleem dat alleen door zeer doelgerichte maatregelen kan worden bevochten, misschien.

Leave a Reply