Amateur Studie Vind Mogelijk Effect Radio Straling op Plantengroei

Katie Haggerty, een bewoonster van Steamboat Mountain in Colorado (VS) deed al 20 jaar onderzoek naar de effecten van radio straling toen ze in 2005 een test deed met geraniums. De geraniums die onbeschermd waren vertoonde onderontwikelde groei, en toen ze ook geraniums in een Kooi van Faraday liet groeien bleek dat deze het beter deden en grotere bladen ontwikkelden. Een Kooi van Faraday is van geleidend gaas en houdt alle radiostraling tegen.

Ontkieming van Zaden

Nu heeft ze een artikel in de ‘International Journal of Forestry Research‘ waarin ze laat zien dat zaden van de Esp (een soort populier), de sterfte van deze boom in Colorado (de Aspen) triggerde haar interesse. In 2007 plante ze drie groepen jonge bomen, een in een Kooi van Faraday, de ander een glasvezel kooi en een derde zonder enige bescherming. Het eerste dat opvioel was dat de kleur van de bladen in de herfst verschilden, de afgeschermde bomen hadden de natuurlijke kleurschakering en werden rood, de onbeschermde bladen bleven groen, toonde dode plekken en vielen groen van de boom. Ze vond dat beschermde bomen sneller groede, langere scheuten (74%langer) hadden en meer (60%) en grotere bladen droegen.

Wayne Shepperd van het Forest Service’s Rocky Mountain Research Station vond het resultaat, hoewel nog maar zwak bewijzen, interessant genoeg om Kaite een presentatie te laten geven over haar bevindingen.  Terry Sharik, een redacteur van het tijdschrift vind dat hoewel Katie de academische achtergrond mist, haar bevindingen zeker aanleiding geven tot verder onderzoek.

Kasbouw

Kassen vormen een zeer gecontroleerde groei omgeving voor planten, en de kosten van verbouwen van planten in kassen zijn sterk geoptimaliseerd. Mocht het effect dat Katie observeerde reel zijn dan is met een bescheiden ingreep de productiveit van kasplanten aanzienlijk de vergroten. Wie dit wil proberen en wil weten hoe kan een email sturen naar info@greencheck.nl


Leave a Reply