Ecorestoratie

Onze wereld wordt natter en droger, dat is de conclusie van simulaties van NASA. Dit is herkenbaar van andere keren dat het kilmaat opwarmde, bv. aan het eind van het Permian, toen 85% van alle soorten op aarde het loodje legde. De reactie hierop wordt gehinderd door ons ‘economische paradigma’. Er is bijna geen activiteit die zonder investeringen kan worden ontwikkeld. Dit is met opzet zo, banken hebben de macht en willen deze houden, al gaan we er met zijn alle aan kapot.

De natte gebieden zullen een probleem krijgen met het vasthouden van nutrienten. De zee zal zoeter zijn rond de evenaar waar het meer zal gaan regenen. De droge gebieden hebben echter maar één probleem : Er is geen water. Verder zou er in principe van alles kunnen groeien, met een positief effect op het klimaat. 

Irrigatie leidt tot regenval, zeker als het in een meterorologisch ‘bassin’ plaatsvindt. Het water kan niet weg. (bron)

Peter Westerveld en Allan Savory hebben goede ideen over het revitaliseren van dore en droge gebieden. Wat Peter laat zien is dat als er begroeing is regen in een cyclus van verdamping en regenval terecht komt waardoor het verder landinwaards gevoerd kan worden. Door geulen te graven dringt regen beter in de grond waar deze niet meteen verdampt of wegspoelt. Zijn ambitie is om de sneeuw terug te brengen op Mount Kenya, alleen door in de gebieden er omheen regen vast te doen houden, zodat het vocht er blijft hangen en door wolkvorming de lucht koelt.

Trenches make sure the available rain is stored in the ground, does not run off 

Savory laat zien dat land en grond zich beter ontwikkelt als deze begraast wordt. Veel planten hebben het nodig gegeten te worden, en de grond moet af en toe platgestampt en omgewoeld worden. Op die manier ontwikkelt land zich beter. Dit idee wordt ook verbeid door de boer Joe Salatin, die zijn dieren voedt met gras en ze over het veld roteert zodat het gras af en toe vertrapt wordt en de mest van de dieren kan absorberen. Op deze manier vormt grond een potente plek om koolstof op te slaan, wat bovendien goed is voor de vruchtbaarheid (zie ook de zn. Terra Preta).

The effect of Holistic farming and grazing 

Wij vinden dat voor activiteiten zoals deze zones moeten worden gecreerd die buiten de economische regels vallen. Gebeiden die niet door de ‘vrije markt’ worden beheerst, we weten immers dat de markt volstrekt niet vrij is (getuige de zonnepanelen heffingen die de WTO aan Europa wil opleggen, en het imperialisme van Monsanto). Er is eigenlijk behoefte aan gebieden waarvan we afspreken dat we ze niet gaan benutten, hoogstends om de actieviteiten er in te ondersteunen, en die activiteiten zijn uitsluitend gericht op revitalisatie en CO2 reductie. Die hebben wij de zogenaamde Extraeconomical zones genoemd. 

De voorwaarde voor Extraeconomische ontwikkeling is dat de materialen en het materieel dat gebruikt wordt mbv hernieuwbare energie kan worden gecreerd en in stand gehouden. Er mag geen doorlopende afhankelijkheid zijn van externe hulpbronnen, ook omdat dit de expansie remt. Het geheel moet zo snel mogelijk intrinsiek groeivermogen hebben. Dit is zeer goed mogelijk in de zonnige gebieden op aarde, waar met een kleine investering zonnestroom en zonnestoomkracht beschikbaar zijn, en waar dmv zonnewarmte kan worden gekookt, gesmeed en zelfs gebouwd. Omdat alles buiten de economische context gebeurt is er geen copyright of patentrecht. Dat is geen probleem want er wordt niks geproduceerd met een commercieel doel.

Dan wordt het uitgangspunt als volgt : Creer zoveel mogelijk zelfstandige biomassa die CO2 vastlegt en de mensen die bij de ontwikkeling betrokken zijn in leven houdt. Alle technologische middelen en technieken zijn toegstaan, behalve verbranding en kernreacties. Vervolgens gaat het om het maximale areaal dat wordt gerevitaliseerd, dan wel beschermd tegen de toenemende temperatuur of gebruikt om CO2 af te vangen.

We denken dat in dit proces glas een belangrijke rol kan spelen als lokaal te sourcen vervanger van ijzer en cement. Andere technologieen zoals het vervaardigen van zonnecellen met geconcentreerde zonnewarmte kunnen ook worden gebruikt om parallel op veel plekken tegelijk vooruitgang te boeken. Het geheel vergt centrale coordinatie de zich niet met de ‘vrije markt’ mag vermengen. Het voordeel van ‘Extraeconomische zones’ is dat er geen vertraging optreed door allerlei commerciele belangen, en dat er gewoon hard aan een doelstelling gewerkt kan worden.

Leave a Reply