Protectionistische Import Heffingen Zonnepanelen

Update 4-5 :  Er is sprake van 30%

"Het heffen van extra belasting op Chinese zonnepanelen kan een handelsoorlog veroorzaken Tussen China en de EU. " Trade wars often end in real wars.. 

In de media wordt braaf het verhaal opgedist dat China panelen zou dumpen in Europa en dat er daarom import heffingen moeten komen. Dit is niet het geval. Kamp legde in reactie op een vraag van Groen Links kamerlid Liesbeth van Tongeren uit dat de World Trade Organization (WTO), een cartel organisatie in belang van de VS, een belangrijke driver is achter het proces.

"Ook de Verenigde Staten voerden vorig jaar importheffingen in op Chinese zonnepanelen om hun eigen industrie te beschermen." "Ook"? Wat "Ook"? (bron)

De WTO redeneert op een schimmige manier die niet goed is uit te leggen. Ze zeggen (en men kan zich afvragen wat dat er toe doet) dat de prijzen van de VS geldend zijn omdat China door hen nog niet als een markteconomie wordt erkend (dat komt in 2016). Omdat china onder de geldende (VS gebaseerde) prijzen produceert is er sprake van dumping. Om de AMERIKAANSE producten beter te laten concureren moeten de chinese producten met heffingen duurder worden gemaakt. Wij zouden dus meer voor onze panelen moeten betalen om de zorgen dat de VS beter op de Europese markt kan concureren. Waanzin.

China heeft meer fabrieken en kan goedkoper produceren, dat was decennia geen enkel probleem, tot ze zonnepanelen gingen maken! 

We hebben hier dus te maken met een dapper staaltje amerikaans industrieel imperialisme. Iets dat met alle macht bestreden moet worden want de volgende stap is dat de zonnepanelen fabrikanten het toch te moeilijk hebben en in de VS verdwijnen (want de bank sector in de VS is fossiel, en kan elk bedrijf met een risico analyse de grond in boren), en wij in Europa dus geen zonnepanelen meer kunnen importeren, terwijl ze in China in overvloed worden gemaakt.

Maar dat is protectionisme!! Schreeuwd de WTO steevast, voet tussen de deur, hier met je grondstoffen! 

Wat zal er met de inkomsten gebeuren? Worden die door de overheden gebruikt om subsidies te verstrekken op zonnepanelen? 

Leave a Reply