De BBC rapporteert dat de targets voor natuur behoud niet gehaald zullen worden in 2010. Sterker nog, de natuur gaat met rasse schreden verloren. "Virtually all species and ecosystems show continued decline, while pressures on nature are increasing" is de conclusie. We weten precies waarom, omdat we de controle over onze economie en maatschappij verloren hebben.
Wie controleerd het geld?
We kunnen er lang of kort over discussieren, maar geld bepaald alles in onze wereld, en de regeringen zijn niet langer degene die bepalen wie het heeft of hoeveel er is. De banken en hedgefunds hebben de wereld in een steeds meer zichtbare greep. De regeringen zijn een speelbal van de financiele belangen door de commercialisatie van het verkiezingsproces. Het beperkte begrip van de finacieele wereld door de politiek is genant en niemand durft de bankwezen ‘keizer’ te vertellen dat hij geen kleren aanheeft. Wie kan nog beweren dat er enige controle is over de situatie? Ok, een bankier zal dat doen.
Wat doet dat geld
De ongecontroleerde geldstromen zorgen voor overproductie en overconsumptie, ze maken industrieen groot en laten die producten uitspuwen met een ongekend tempo, terwijl de consument het krediet wordt gegeven om het te kopen. Alles op de pof, vanwege de waanzinnige economische theorien van Keynes (die een monetair beleid voorschrijft waarbij de creatie van ruilmiddel dient te leiden tot toename in productie) en het verziekte bankwezen. De industrielen lieten de eerste wereld oorlog doorgaan toen de generaals er genoeg van hadden, ze verdiende ook netjes aan de tweede en ze staken miljarden in hun zak in Iraq. De doeners houden nu eenmaal de voorsprong, ook als hetgeen ze doen helemaal geen voordelen heeft.
Daarnaast is in de finaciele wereld een enorme macht ontstaan, de macht om de Euro te slopen met hot money, markt manipulatie, corrupte rating agencies, simpele fraude, repo swaps en de hele mik mak. De banken zijn als voetballende brandweermannen naast een brandend weeshuis. Het is een van haar functie vervreemde sector.
Race naar de bodem
Met de olie crisis op de loer willen velen het onderste uit de pan halen. Omdat de economie moet groeien moet er meer gerooid, gedolven en gekapt worden, moeten mensen zich op hun hardhouten tuinstoelen tevreden consumenten voelen. Maar het publiek beseft nog niet dat de voetballende brandweerlieden in een knokpartij zijn beland. Elke bankroet van bedrijven, banken, steden, hele landen levert tegenwoordig geld op. Het is zowat de enige inkomsten bron. Zelfs levensverzekeingen worden verhandeld door derde. Jou dood maakt een ander miljonair! De regeringen zijn nogmaals niet in staat hier tegen op te treden. De contracten zijn te zeer in het juridisch systeem verweven om met deftige parlementaire onderzoeken te bestrijden. Het zal fout gaan voor we er op de reguliere manier iets tegen hebben kunnen doen.
We zijn de Tonijn
Net als de bewoners van Paaseiland nemen we ongewild deel aan een race naar de bodem. Niet omdat de mensheid dit eist, maar omdat een kleine groep mensen geen genoeg krijgt van haar macht. Omdat groei moet van Keynes (en de bankeirs). Een economisch analist die de Argentijnse crisis van 1999 beschouwde zei recent dat de argentijnen niet tot opstand kwamen (toen hum maatschappij onder druk van finaicieel terrorisme instortte) omdat ze genoeg te eten en soaps op TV hadden. Ziedaar onze kern behoeften (ok, ik heb een tijdelijke aanval van cynisme), zo weinig eigenlijk, zo makkelijk te voorzien. Maar wat zal de natuur verschroeiende industriele waanzin stuiten? Hebben we te maken met een machine zonder kill switch. De mensheid zal net als de tonijn tot de laatste graat worden geexploiteerd want zo zitten commerciele machines in elkaar.
De Oplossing
Er is een oplossing. Deze ligt in intitatieven die simpelweg een helende werking op ons ecosysteem hebben, deze ligt in een overname van de industrieen uit handen van banken, uit handen van een eigenaar die altijd het onderste uit probeert te halen. Als we de groeiverplichting die uit kredietrente voortkomt elimineren, dan kunnen industrieen tot rust komen, dan kan het competitieve klimaat veranderen in een cooperatief klimaat, de psychopathie plaats maken voor empathy. Wij kunnen daar voor zorgen door productieve bedrijven uit de handen van de banken te bevrijden. En natuurlijk moet het patent recht worden herzien om de inventiviteit te bevrijden van markt controle. Bescherming van werkgelegenheid is niet het doel, welvaart moet het doel zijn.
De Komende Eeuwigdurende Welvaart
Over 100 jaar is er misschien weinig van ons ecosysteem over, maar wat vast staat is dat we allemaal alternatieve energie gebruiken. Dat zal na 300 jaar en na duizend jaar nog zo zijn. We hebben de olie vuurpijl afgestoken en het was een spektakel. Maar dit is in plaats van een ramp het beste dat ons kan overkomen. Uw auto zonder benzine kosten, uw koelkast zonder electriciteits kosten, een economie met ongelimiteerde capaciteit om te recyclen. Keuzes gebaseerd op cultuur, niet op schaarste. Een onderhouds maatschappij waarbij mensen zich slechts in uiterste gevallen voor hun eigen levensonderhoud hoeven in te spannen. Keynes zijn boeken zouden ritueel moeten worden verbrand. Ze hebben de wereld een doodsteek toegebracht. Een nieuwe economische theorie moet geboren worden, het Perpetualisme op basis van onuitputtelijke alternative energie. Pas op die basis kan men denken aan het redden van diersoorten.