Klik hier voor live steam.
Inzichten in de Duitse Energiewende: risico’s en kansen voor de Nederlandse energievoorziening
Programma
Blok 1: Praktijk (10.00 – 11.30 uur) 1. Tennet – Dhr. L. Hartman Blok 2: Kennis (11.35 – 13.05 uur) 1. TU Delft – Dhr. T. van der Hagen Blok 3: Economie (13.10 – 13.30 uur) 1. Dutch Research Institute for Transitions (DRIFT) – Dhr. R. Bosman |
Impressie
Deze ronde tafel meeting waarbij verschillende duitse experts aanschoven heeft misschien geholpen bij het doen landen van een besef dat Nederland achterblijft. Waar in Duitsland de Wende geinspireerd werd door een zucht naar onafhankelijkheid, en de brede publieke steun wordt aangemoedigd door stimulansen op het niveau van de individuele burger, blijft het in Nederland boxen tegen de gaslobby (die oa in de vorm van Gasunie aan tafel zat).
De Wende creerde 380.000 banen in Duitsland
Het hele idee van de Wende is nu juist dat de gevestigde orde niet aan tafel zit. Een belangrijke wet was die waardoor elke duitser stroom kon leveren naar het net, zonder uitzonderingen of inmenging van de bestaande leveranciers.
Van de aanwezigen waren de mensen van de TU Delft overduidelijk bezig dan wel uitstel en werk voor zichzelf te creeren (pleiten voor innovatie en spreken over de noodzaak van vervanging van huidige PV en Wind systemen) dan wel te pleiten voor een gastransitie. Je vraagt je af of Delft iets weet dat wij niet weten, want erg concreet werd het niet. De laatse, Dhr. Stienstra wist zelf nog openlijk te twijfelen aan klimaatverandering.
Energie opslag
In Duitsland is het bewustzijn er nu dat het om energie opslag gaat. Hierdoor kan de mismatch tussen productie en consumptie van bv. zonnestroom worden overbrugd. De bijdrage van Dhr. K. van der Leun van Ecofys, die in het algemeen blijk gaf van een constructieve visie, was oa dat wanneer elke burger een electrische auto bezat, danwel een batterij die in zo’n auto past, er voldoende opslag was om centrales overbodig te maken. Wij zouden zeggen dat er dan een ruime overvloed aan opslag zou zijn.
Coenen van de Gasunie wees op de mogelijkheid van ‘power to gas’ als manier om overschot aan energie op te slaan. Door een chemisch proces wordt mbv stroom van water en CO2 Methaan gemaakt. Dat kan dan in de bestaande infrastructuur worden opgeslagen. Het maken van Waterstof en dat mengen met gas werd ook genoemd, dat is al op Ameland getest, en kan prima, hoewel op den duur de gasstellen moeten veranderen.
Het probleem met mensen voor gas pleiten is dat dit net zo goed uitstel kan zijn dmv een onderzoeks traject. Dat is voor waterstof naar gas absoluut niet nodig, het proces is oud, de zogenaamde Sabatier reactie (waarover ondergetekende enige jaren een website heeft onderhouden). Deze kan plaatsvinden mbv Nikkel, maar zal in handen van de Gasunie of Delft ongetwijfeld mbv ‘Unobtanium’ worden reinvented (zoals zo vaak met andere processen gebeurde). Het is zeker een goed idee om de technologie in Nederland te ontwikkelen. Dat zou dan innovatie zijn binnen een eigen productie proces, zoals het hoort.
Het voorstel van de Gasunie werpt een leuke vraag op : Hoe vrij is de gasmarkt en mag elke burger straks gas leveren? Het maakt ons echter ook afhankelijk van CO2, waarbij er van uit wordt gegaan dat dit een nuttig product zal zijn van CCS (Carbon capture and storage). Daarmee maken we ons afhankelijk van verbranding van koolstofhoudende brandstoffen, zodat het voor de hand ligt gas of kolen in de picture te houden. Daarmee is CCS een al vaak gebroken belofte met als bonus dat je vast zit aan fossiel.
Het is slimmer om voor Ammoniak te gaan, NH3. Dat is ook een Waterstof drager, maar een zonder koolstof. De interesse in NH3 neemt toe, vooral van boeren, die het niet alleen op het land kunnen gebruiken maar ook als brandstof in de tracktor. Nog een optie van electrisch synthetiseerbare brandstof is Ethanol. Dit is ook een zeer veelzijdige chemische stof. Tot slot valt te vermelden dat de US Navy een mogelijkheid ziet om zware brandstof van zeewater te maken.
Wordt vervolgd
_______________________________________________________________ notulen volgen
Vr : Kan nederland van gascentrales een back up rol spelen voor duitsland?
A : Onwaarschijnlijk, de verbindingen zijn er niet en Duitsland heeft eigen centrales
Vr : Toekomst voor gas
A (H Coenen Gasunie) : Kansen voor alternatieve gasbronnen, dus biogas, maar ook ‘Power to gas’, methanisatie. Door met stoom waterstof te maken en dat via een catalytisch proces aan CO2 te binden (ontstaat O2) ontstaat methaan. Het is vele malen efficienter om gas te vervoeren dan stroom.
Vr (Veldhoven): Dat Polen buitenlandse stroom buiten houdt (via ‘dwarsregulatoren’)
A : (Moelker) Eurocommissaris houdt zich er mee bezig. Afscherming vanwege dreigende ‘netinstabiliteit’.
Vr. (Jan Vos) :
Vr. (Van Tongeren via twitter van SP) : Is een geintegreerde Duits-Nederlandsenergiebeheerder een idee?
Vr. Staat private investering op gespannen voet met netbeheerde in publieke handen?
A. (Moelker) Kan
A (Coenen gasunie) : Er is al samenwerking. (Moelker) Welke opdracht geef je die mee
Vr : (Leegte) : Neemte door de voordeligheid van het Zuiden tav zonnepanelen de emissie in het Noorden toe?