Voorbeeld Toepassing Wind-Mechanische Energie, of de Dutch Rainmaker

For english summary see bottom of post 

De Dutch Rainmaker is een toepassing van de mechanische kracht van de wind zonder deze eerst in stroom om te zetten. Het geesteskind van Gerard Schouten uit 2003 begint nu langzaam meer aandacht te krijgen. De mechanische kracht wordt direct door compressoren gebruikt om te koelen, en door lucht te koelen kan daar water aan worden onttroken (net als condens tegen een raam). 6000 liter of meer per dag.

Het is een prachtige uitvinding, want deze constructie vergt weinig onderhoud, is makkelijk te begrijpen en gaat dus lang mee. Intussen kan het water voor irrigatie worden gebruikt. Met het stijgen van de mondiale temperatuur zal er minder regen gaan vallen, maar er zal wel veel waterdamp in de lucht aanwezig zijn, dus een windmolen die dat water toch beschikbaar maakt is een zegen.

Waar wind is is water

De installatie kan ook voor ontzilting worden gebruikt, mbv een mechanische pomp en Reverse Osmosis (RO) filter. Dit is veel efficienter dan eerst van wind stroom maken en die dan gebruiken om pompen aan te drijven.

Water voor 1ct/Liter 

Trouw meldt in 2008 dat er weinig belangstelling is van NGO’s en ontwikkelingshulp organisaties. Dat kan aan gebrek aan expertise liggen, maar eerder hebben wij al geconstateerd dat ontwikkelingshulp vaak niet bedoeld is als hulp maar als subsidie aan nederlandse bedrijven. Een arm en zielig Africa staat zijn grondstoffen makkelijker af. Maar in het algemeen is deze creatie van Gerard Schouten een mogelijke schadepost voor al diegenen die glunderend uitkijken naar de monetisatie van water. Waterkrediet en een internationale watermarkt die veel financiele bedrijven wel zien zitten (vanwege de macht die dit geeft en de marges) staat of valt bij het ontbreken van permanente oplossingen voor waterproblemen.

Misschien een prima oplossing voor de woestijn van Peru, waar de luchtvochtigheid hoog is maar geen regen valt. 

Uit een gecopieerd artikel van de NRC blijkt dat er intussen is gesproken met investeerders, er zou nu een exemplaar in Leeuwarde bij de biogas testboerderij van Bosma Zathe moeten staan, net als een in Harlingen. Dit getest en beproef is vertraging die nergens voor nodig is. De prijs was in het artikel van de trouw nog tussen de 10.000 en 1 miljoen. In het artikel van de NRC is het 200.000 tot 700.000, al weten we niet of we het nu over de RO of de water-ui-lucht versie hebben.

English

The Dutch Rainmaker is a product of Holland, it was concipated by Gerard Schouten in 2003, it uses mechanical energy from wind to cool air so the water can be extracted. Another version of the windmill uses Reverse Osmosis to desalinate ocean water directly. Dependent on the size the mill can generate 6000 liters of water per day (about 1 585 gallons) at a cost of 1ct/liter. NGO’s don’t seem to be interested which is strange because you only need to ship this installation to a site, and it runs without need for electricity or anything else.

Our air is becoming more humid as average global temperatures rise, and plants and argiculture cause a lot of evaporation into the air, so in principle this solution could allow use and reuse of a resource that is becoming very scarce in some regions. Of course this cuts into plans to monetize and derive power from the water scarcity and so it invites reluctance of invesment and excuses to not expand production.

Leave a Reply