Duurzaamheidslening, Gratis Groener?


Join our supporters! and Check our twitter account

Met enig enthousiasme vernam ik dat Eindhoven werkelijk duurzaamheidsleningen verstrekt via SVN. Dat wordt niet vaak werkelijk gedaan.De rente is dan 2%, 3% lager dan de standaard rente voor hypotheken. Een uitleg vindt u hier. Een presentatie er over vindt u hier. Er zitten kosten aan.

U betaalt 55,- voor de beoordeling van de lening. Verder betaalt u eenmalig aan het begin 1,5% provisie voor het afsluiten
van de lening en 0,5% (minimaal €70,-) voor het openen van een
bouwkrediet.

Enfin, dat is over de looptijd niet zo’n groot bedrag, in totaal 255 Euro voor een lening van 10.000 Euro. Door de lange looptijd zijn de kosten uiteindelijjk 3255,- Euro. Dus in 15 jaar realiseert SVN een rente van 30% van het basisbedrag op de lening.

Rekenvoorbeeld

Voor die 10.000 kunt u ongeveer 7000 Wp aan zonnepanelen kopen (incl. installatie en btw). Die leveren op jaarbasis zo’n 1249,- Euro op, dus per maand 104,- Euro. De maximale aflossing (er is een begintermijn met lagere aflossing) is 1008,- Euro per jaar, dus over de looptijd steekt u vanaf de eerste dag wat geld (241,-) in de zak. U ziet dat u in het eerste jaar iig de afsluitkosten kunt betalen uit de opbrengst. Mocht de stroomprijs stijgen dan is het meer, mocht deze dalen dan heeft u ook voordeel.

U leent maar heeft nooit kosten omdat de opbrengst van de zonnepanelen deze dekken. Verder is uw stroom groener en kan u 15 jaar X 1249,- = 18.742,- aan inkomsten verwachten na het aflossen.

In de praktijk

Greencheck.nl heeft enige tijd geleden navraag gedaan bij installateurs en gemeenten over de duurzaamheidslening, maar deze bleek in sommige gevallen niet doorgevoerd, en in andere niet ondersteund. In Utrecht werd er een punt van gemaakt de leningen preferentieel aan bepaalde inkomensgroepen toe te wijzen. Het loont de moeite om eea na te gaan, want het extra aflossingsbedrag verdient u terug met de panelen.

Overigens is een investering in isolatie of een efficientere CV in sommige gevallen rendabeler. Wij geloven echter dat opwekken van energie de doorslag zal geven in de vergroening van de samenleving, dwz, elke seconde dat er fossiele brandstoffen worden gebruikt leveren we onze ecologie in.

Wilt u eea eens doorrekenen dan kunt u altijd emailen naar info@greencheck.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *