Gratis Geld in Eindhoven


Join our supporters! and Check our twitter account

De SVN Duurzaamheidslening is een lening waarbij de gemeente een deel van de rente betaald. Dit is over de looptijd gemiddeld een paar duizend Euro. Als gevolg hiervan is de effectieve rente erg laag, in het geval van de in Eindhoven aangekondigde lening 2%. Daar komt nog wel een en ander bij (want SVN gedraagt zich verder als een normale bank), maar dit schept toch een mooie mogelijkheid wat geld op te strijken.

Zonnepanelen renderen hoger dan de rente over de lening. Dus de panelen betalen zich zelf af.

Om in aanmerking te komen voor de lening moet u aan de volgende voorwaarden voldoen (bron):
– U bent eigenaar-bewoner van een bestaande woning in Eindhoven (dus geen nieuwbouw)
– De aanvraag moet minimaal zes weken voor de start van de realisering van de maatregel worden ingediend
– De maatregelen worden door een aannemer of installateur uitgevoerd
– De WOZ-waarde van de woning is niet hoger dan 500.000 euro
– De maatregelen moeten tot energiebesparing leiden
– Een positieve financiĆ«le toetsing door stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn) 

Kort gezegd moet u een hypotheek hebben en moet u genoeg geld overhouden om de aflossingen te betalen. De effectieve besparing die u direct realiseert is de opbrengst van de panelen min de aflossing en rente kosten. Of dat positief uitpakt hangt af van de prijs van het systeem, maar ook van de ontwikkeling van de electriciteits prijs. De berekenig is als volgt:

Een voorbeeld van een lening van 10.000 Euro, u betaalt de eerste 3 jaar 25,- per maand, 4e tot het 15e 84,- Euro/maand.

Voor dat bedrag koopt u een installatie van 7 kWp (KiloWattpiek). Deze heeft een jaarlijkse opbrengst van 5950 kWh (normopbrengst SDE).

Bij een electriciteits prijs van .21 Euro/kWh levert dit 1249,- Euro per jaar op. Dit is op maandbasis 104,- Euro.

De eerste drie jaar houdt u dus zonder kosten ~75 Euro per maand over, en daarna 16,- Euro. Na 15 jaar is de installatie van u en kunt u nog minstens 15 jaar van de inkomsten genieten, dwz goedkope stroom. Dit kost u verder niets.

Het is de laatste tijd wat minder duidelijk wat de stroomprijs nu zal doen. De toenemende hoeveelheid wind en zonnestroom verlaagt de prijs, soms tot deze negatief is zoals recent door deense windelectriciteit. Kolen en gas centrales willen de prijs graag verhogen, want zij moeten onbetaald stroom leveren in de winter waar ze mensen al in de zomer voor betalen (van zonnepanelen).

Terugleveren van zonnestroom is een probleem voor de electriciteitscentrales, want de stroom kan niet worden opgeslagen, en moet later met onbetaalde brandstof worden opgewekt.

Het model dat de energiebedrijven presenteren is het grid/net als opslagmedium, als buffer, maar dat is het helemaal niet. Als ze dit zouden toegeven en alleen de marktprijs voor zonnestroom betalen zou het opeens heel rendable worden om wel een opslag medium te vinden (zolang het voor minder dan ~8 ct per kWh kan). Die zoektocht willen ze echter niet uitlokken om dat die wellicht succesvol blijkt en dan is het hele concept netwerk/grid/smartgrid discutabel. Wie heeft er een grid nodig als hij in zijn/haar wijk de eigen stroom tot de winter kan bewaren?

Presentatie over de duurzaamheidslening

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *