Doe het zelf Zonneluchtverwarming

Zonneluchtverwarming is exact wat je zou vermoeden. Zoals uw auto in de zon warm wordt, en de zon warmte door de ramen werpt, kunt u deze warmte ook buiten uw huis opvangen in een soort vitrine, en de verwarmde lucht naar binnen blazen. Het voordeel hierbij is dat de vitrine wel warmte winst, maar geen warmte verlies oplevert, in tegendeel het is een isolerende laag tegen uw huis.

Zonneluchtverwarming kan in de koudste klimaten worden toegepast, zolang er maar zon is. Het idee van winst zonder verlies betekent dat ook in Alaska rendement uit de collectoren gehaald kan worden. Tegelijkertijd zijn de kosten relatief laag, een kast met glas of zelfs plastic, een ventilator en thermostaat en u bent klaar. De ventilator laat zich met een 12 volt zonnepaneel aandrijven. Dit soort installatie leent zich voor zelfbouw, maar de thermostaat is alleen wat ongebruikelijk. Greencheck heeft er nu een gemaakt.

Binnen warmer dan in de collector, dus OFF 

Bovenstaand prototype houdt twee temperaturen in de gaten, die buiten (in de collector) en die binnen. Als de temperatuur buiten hoger wordt dan binnen dan schakelt het de ventilator aan, zolang het niet kouder is dan de minimum temperatuur (die u met twee knopjes kunt instellen).

 Het is in de collector warmer dan in huis, en bovendien warmer dan de minimum temperatuur, dus ON

Als de temperatruur stijgt doordat de zon op de collector staat en deze boven de binnen temperatuur komt dan sckakelt de ventilator aan. Er wordt lucht van binnen de collector ingezogen en daarmee warme lucht uit de collector uw huis ingeblazen. Het is een gesloten systeem dat warmte aan uw binnenlucht toevoegt net zoals een gaskachel of  CV dat doet.

Een kleine zonnewarmtecollector waarin we de thermostaat kunnen testen. 

Hierboven onze test vitrine, nog niet volledig van alles voorzien, maar wel een voorbeeld van wat het omvat. Een Zonneluchtverwarmings collector is niet meer dan een vlak (liefst zwart) dat warmte absorbeert en waarlangs lucht kan stromen die de warmte meevoert.  Om goede resultaten te bereiken zit er isolatie achter het zwart, en is er glas aan de voorkant. Slim is om de lucht achter het zwarte vlak te leiden of nog beter, van voor naar achter door het zwarte vlak.

In het verlengde van een vitrine ligt de zogenaamde Trombe Muur, dat is een muur die zonnewarmte absorbeert, en die binnen en aan de lucht in een vitrine voor de muur afgeeft, in de avond. Dit werkt soms ook met convectie, dwz de warmte van de muur zorgt zelf voor de circulatie van de lucht. Meer over Trombe muren.

Een 131 jaar oud patent op een zonneluchtverwarmer, met geintegreerde warmte opslag. 

Ook kunnen fasematerialen worden toegepast, waarmee op een warme dag warmte kan worden opgeslagen dat later weer vrijkomt. Fase materialen worden oa gebruikt om temperatuur in telecom stations te reguleren, ze werken als een soort warmte buffer.

Interesse in een project, pilot of onze thermostaat? Email info@greencheck.nl 

Update:

Onze proefopstelling is af. Hij is wel een beetje klein dus daar zullen we wat aan proberen te doen. Hieronder een paar afbeeldingen.

De kleine testbox voldeed niet. Dus hebben we een iets grotere gemaakt op basis van een poster frame (waar al glas in zat). Dun glas dus,  maar hopelijk een beter meetresultaat. Tevens in principe instelbaar volume. Op het display is ‘out’ de temperatuur in de collector, en ‘in’ die in de kamer. Omdat de collector warmer is dan de kamer staat de ventilator aan (‘ON’).  

Zonneluchtverwarming collectors worden op maat gemaakt. Dus als u een zuid georienteerde muur heeft dan kan daar een collector tegenaan worden gebouwd. De muur kan als warmte opslagmedium dienen zoals hierboven al beschreven is. De controller kost 50 Euro. Vaak is (dubbel) glas tweede hands goedkoop te krijgen. Heeft u vragen stuur dan een email naar info@greencheck.nl

Leave a Reply