Witte Daken voor Veestallen

Elk jaar lezen we over veestallen die uitbranden of dat dieren in hun stall van de hitte stikken. Dieren komen om in de rook en het vuur of ontsnappen half verbrand. Dit heeft verschillende oorzaken, onder andere dat stallen vaak afgesloten zijn, dat er een enorme concentratie ontvlambaar methaan kan hangen, dat er electrische systemen worden gebruikt voor ventilatie die uit kunnen vallen of kortsluiting hebben.

Kijk ook op AlbedoEnhancement.com

Een van de maatregelen die genomen kan worden die meteen het welzijn van de dieren ten goede komt is de daken van stallen wit maken. Liefst zo wit mogelijk. Dit heeft als ommiddelijk effect dat het binnen minder warm wordt. Dan is er minder ventilatie nodig en lijden de dieren minder. Er is ook minder brandgevaar, want warme dingen vliegen sneller in brand.

Het is de vraag of boeren hier in geinteresseerd zijn, maar het zou een goede simpele verbetering zijn, en het kan tevens helpen met het ontwikkelen van een geschikte verf. Varkens die onder platen staan van 60 tot 80 graden Celsius worden bestraald door die platen (want als een plaat warm is dan straalt hij die naar alle richtingen uit, dus naar buiten en naar binnen), dus hoewel ze in binnen de schaduw staan is het nog steeds erg warm. Als die plaat wit is dan word hij veel minder warm en straalt hij naar binnen minder warmte uit.

Dakrenovatie kan wellicht ook gepaard gaan met het aanbrengen van rookmelders of andere simpele systemen die de boer allert maken op brand of rook. Het is zeker mogelijk een systeem te maken dat hem/haar via de mobiel alarmeert, dan is er geen excuus meer als het uit de hand loopt.

Bent u een boer die interesse heeft om deze maatregel te nemen? Email naar info@greencheck.nl met onderwerp koelstaldak dan kunnen boeren samen de verf selecteren, samen inkopen en samen toepassen.