De Prijs van Stroom

We betalen voor stroom, electriciteit, als consument en als bedrijf. Deze stroom wordt momenteel op exchanges verhandeld, zodat hij zo goedkoop mogelijk is. Deze stroom kent oorsprongs certificaten, zodat we kunnen kiezen of we groene,grijze of zwarte stroom willen, althans, een abonnement er op. Dit is zo’n beetje de gangbare kennis. Daarbij denken de meeste mensen dat je stroom niet goed grootschalig kunt opslaan, en dat het daarom nodig is om kolen/gas centrales draaiende te houden. Al deze dingen zegt nog niks over de prijs van stroom. 

Consumenten betalen btw en energiebelasting over hun stroom, die ze ook weer terug ontvangen als ze terugleveren bv. met zonnepanelen. Wordt teveel teruggeleverd dan gelden andere regels, dan concureert men met producenten en moet men dezelfde lage prijs rekenen. Dit zijn regels die algemeen geldig zijn en die soms niet helemaal sporen. De energiebelasting is geintroduceerd om duurzaamheid te stimuleren. Een centrale voegt niks toe aan stroom, is niet persoonlijk betrokken bij de verkoop, dus waarom BTW?  

Leave a Reply