De Duurzame Economie

In de VS wordt in de media door sommigen (bv George Will) nog steeds volgehouden dat het een normale zomer is. Hier zijn we al iets verder, maar worden we nog steeds gedeprimeerd met video’s als HOME (kijken op advies van Marianne Thieme). Het prijzen van onze moderne levenstijl, de massale industrie, het NOG vindbaar zijn van wilde natuur zijn contraproductief als het om vastberadenheid gaat om het rijpe laaghangende fruit van de duurzame maatschappij te plukken. We verstikken in de smog en vervuiling en laten onze oren volgooien met olie propaganda "Laat die airco maar gieren", "100 km/u moet mogen", wel braaf de rekening betalen en de cashflow spekken. Dat is de carbon/credit economie. Alles is goed zolang u maar fossiele brandstoffen gebruikt.

Parabolische trog zonnecentrales zijn NIET experimenteel. De eerste werd in 1912 gebouwd, en bij Kramer Junction worden er nog steeds centrales bijgezet (ze zijn bij 10).

Daartegenin gaat een stroming van mensen die biologische producten kopen bij de AH, veganistisch of  vegetarisch leven, zonnepanelen installeren, carbon offset kopen als ze vliegen en een heleboel andere goede dingen doen. Deze mensen zijn de basis van onze toekomstige cultuur, de cultuur die een stap verder is dan onze huidige door de media voorgeschotelde olie, kolen en gas verlekkerde cultuur. Het beeld bij velen is echter steeds dat er geen solide economie te bouwen is met duurzaamheid, dat het een deel zal blijven van een carbon based economy. Dat is net zo’n onzin als beweren dat we het de afgelopen 200+ miljoen jaar niet zonder fossiele brandstoffen hebben gedaan.

Dit type centrale staat nu ook in Marokko ( Ain Beni Mathar 20 MW). Dit soort werd voor het eerst gebouwd in 1912! (Ode artikel)

Nederland heeft een zeer vooraanstaande status, economische en wat kennis betreft, hoewel Duitsland natuurlijk der Meister is. Die positie benutten we maar met mate, er liggen immers al jaren plannen voor bv. zeewier kweek in de Noordzee (ECN) in de la, kleine windmolens als de DonQi laten we failliet gaan en we zetten ons af tegen zonnig Zuid Europa waar we makkelijk onze energie basis zouden kunnen veiligstellen. Dit gebeurt allemaal niet omdat een merendeel van onze leiders aan de olie/gasborst liggen te zogen. We worden voorgelicht zodat we de olie,kolen en gas industrie in het zadel houden. Er gaat niet alleen veel geld om in de fossiele industrie, deze industrie is de reden dat ons geld iets waard is. De banken bepalen wie brandstof kan kopen, wie grondstoffen kan geruiken. De handel van bijna alles op aarde is afhankelijk van de beschikbaarheid van ruilmiddel (geld), en wordt door de bankiers ervan beheerst omdat de bankiers de eigenaren van de belangrijkste grondstoffen, olie, kolen en gas, in de pocket hebben. Die zijn daar blij mee, het spaart ze enorm veel werk.

Dubai: After decades of relying on fossil fuels to build their cities in the desert, some oil and gas rich nations of the Gulf are now turning skywards to the sun to meet future energy demands. (bron)

We zien nu echter dat Quatar, Dubai, Tunesie en Marocco grote projecten op gebied van thermische zonnestroom centrales ontwikkelen. Concentrated Solar Powe heet dat, het is de goedkoopste manier van energie opwekken : Wat spiegels, een toren en een turbine, zoutopslag en klaar. 24 uur per dag stroom (die je misschien niet eens nodig hebt). Deze centrales worden nog steeds gebouwd met een financiele context. Dwz dat er bv. $10 miljard in een bouw project wordt gestoken. Dat is veel te veel geld, het maakt de banken die verder niets doen wederom machtiger. Het zou veel voordeliger zijn als leveranciers van grondstoffen deze direct ombouwden in zonnecentrales, dan zouden we ook niet meer beinvloed worden door de koolstof voorkeur van de banken. 

Duurzame energie muntsoort 

Om vrij te komen van de koolstofafhankelijke banken zou het een goed idee zijn om een muntsoort te creeren die puur op duurzame energie gebaseerd is. De muntsoort wordt onder toezicht uitgegeven door de producenten van duurzame energie en kan worden gekocht (voor euro’s) of besteed bij mensen die energie nodig hebben. Met de huidige digitale technologie is het prima mogelijk de opbrengst van uw zonnepanelen over de gebruikers van uw zonnestroom te verdelen. Natuurlijk zou er een nationale duurzame Euro beurs kunnen komen waar uw te verwachte opbrengst van tevoren gereserveerd kan worden. Een zeer belangrijk punt is dat niemand bepaalt hoeveel van deze D-Euro’s er zijn, het is een functie van hoeveel duurzame electriciteit (in dit geval) geproduceerd wordt.

De door u uitgegeven D-Euro zou u als deel van uw betaling aan uw pizzeria kunnen geven, zodat die met uw stroom de pizza’s kan bakken

De waarde van de D-Euro voor stroom zou afhankelijk zijn van uw afstand tot de gebruiker. Het zou daarom slim zijn als het mogelijk was een installatie aan te leggen in de buurt van bredijven die de stroom nodig hebben. Zo zou u direct kunnen investeren in bedrijven die makkelijk te vergroenen zijn, en u zou uw D-Euro tegen de inkomsten van het bedrijf kunnen ruilen of de producten met korting ontvangen. De grote geldschieters zouden echter windparken of golf energie centrales zijn. Die worden echter zorgvuldig met financiering gebouwd. Grondstoffen worden met door de bank beschikbaar gesteld ruilmiddel verhandeld en dat ruilmiddel moet men naderhand met rente teruggeven, een idioot proces.

Maar uiteindelijk zal de D-Euro gratis moeten worden weggegeven omdat de energie ook gratis is opgewekt. In de huidige economie lijkt dat praktisch ondenkbaar omdat je toch vervangingskosten hebt en onderhoudskosten. Maar als u zich voorstelt dat u uw D-Euro’s voor een deel in een spaarplan stopt zodat de zonnepanelen fabriek energie heeft om uw nieuwe panelen te maken dan ziet u nooit meer voor uw panelen hoeft te betalen. Dat doen ze zelf. 

Leave a Reply