To our Podcasts

Qbox, wat doet ie dan?

Wat is de Qbox?
De Qbox van Qurrent wordt gepresenteerd als innovatief en heeft zelfs een prijs gewonnen. Wat de Qbox ‘doet’ is het inzichtelijk maken van je energie productie (wind zonne, energie, etc.) en het verdelen ervan over de leden van een aangesloten ‘groep’ (dit kan bv. een gebouw zijn of een straat). Daarnaast kan het een schakelfunctie vervullen die de kosten van electriciteit van het net minimaliseert.

500.000 Euro, hoeveel bomen zijn dat in Africa?

Waarom een Qbox?

Dat is een goede vraag, tenslotte zou de de uitgave van 279,- Euro (dat kan alleen met subsidie, en dan zonder alle functionaliteit) in deze tijd een verstandige moeten zijn. Er is een reeks barierres opgeworpen tegen de mensen die alternatieve energie wilden gebruiken, die de meeste mensen niet eens op hebben gemerkt.

Draaistroom meters

Toen zonnepanelen nog te duur waren (omdat Shell de patenten in de kast hield), kon iedereen een paneel installeren, en de zelf opgewekte stroom werd met de zn. draaistroom meter automatisch in mindering gebracht op het gebruik. Dit betekende dat uw stroom die in het net terecht kwam gewoon door iemand anders werd gebruikt. Er moest specifiek politieke actie plaatsvinden om te zorgen dat u wanneer u meer dan uw verbruik terug leverde ook geld van uw energie bedrijf kreeg.

Nieuwe meter

Toen zonnepanelen voor het eerst werden gesubsidieerd bedongen de energie bedrijven een mooie regel, namelijk dat iedereen die een zonnepaneel wilde kopen, ook een nieuwe energiemeter moest installeren (met twee telwerken), en de boel moest worden gekeurd. Dit was totaal overbodig en voegde een paar jaar aan de terugverdientijd van zonnepanelen toe.

Omvormers

Een gelijktijdige aanval op de rentabiliteit van zonnepanelen, nog steeds van kracht, werd en word gevormd door de prijs van de omvormer ofwel inverter. Het apparaat dat van de variabele output van uw zonnepaneel 220 wisselspanning maakt. Het prijsverschil tussen ‘voor netkoppeling goedgekeurde’ en off-grid (accu 12v 220v omvormers) is nog steeds erg groot. Te groot als je ziet wat er in de kastjes zit. Natuurlijk vertellen deze omvormers je wel wat de opbrengst is (zelfs via internet), iets dat u niet zou interesseren als het allemaal te betalen zou zijn. Omvormers doen weinig bijzonders. In Azie zijn ze veel goedkoper (maar natuurlijk niet toegstaan in Europa).

Een lokaal net

Wat een Qbox doet is ongeveer wat het net doet zonder Qbox. Het verdeelt de stroom lokaal al naar gelang de behoefte. Het vereist een lokaal stroom netwerk, wat in een gebouw of nieuwe wijk best kan. Daar is niets op tegen, maar is dat niet stokoude techniek die electriciteitbedrijven dagelijks uitrollen? Waarom kan gebouw beheer niet aan het netbedrijf vragen om een verdeelkast in de flat te hangen om de stroom te verdelen al naar gelang de behoefte? Sla mij maar lek, het antwoord is: Omdat zo’n verdeelkast er al hangt!

Onderhouds factor

De beweging naar lokale opwekking en gebruik is onstuitbaar. Het is een verstandige beweging. Uiteindelijk is duurzaamheid het meest rendabel, net als een goed paar schoenen die iets duurder zijn, maar jaren meegaan. Dit vult de enrgie bedrijven met een vrees, namelijk dat mensen hun diensten niet meer zullen afnemen. Bovenstaande trucs zijn gebruikt om het tij te bevechten, en dit gebeurt op talloze andere manieren (oa met grote uitgestelde centralistische projecten, gas afhankelijke CHP) waarover op deze blog ook wel word geschreven. Een andere manier is om het onderhoudsmodel en de technologische mythe te behouden. Veel beter was het als de energie bedrijven hun metering data lokaal zouden gaan delen bv. via internet. Geen Qbox nodig, wel een maatschappelijke dienst. Maar het wiel opnieuw uitvinden is nu eenmaal redabeler..

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/1/8/greencheck.nl/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *