In Indonesie heeft men ontdekt dat de wereld zich ergens druk om maakt, CO2, en het zal de eigen oerwouden daarom niet zomaar met rust laten…
"The international community think our forest is a free toilet for their carbon," Irawardi said in April. "Every day they are saying they want clean air and to protect forests … but they want to inhale our clean air without paying anything."
Het land laat de palmolie consessie houders ongehinderd turf branden onder het regenwoud van Sumatra. De daar levende Oerang Utangs zullen in de rook en vlammen omkomen. Dit is het gezicht van de carbon offset handel die ten eerste alle carbon uitstoot garandeert en ten tweede een basis vormt voor een derivatenhandel die ook tot meer fossiele brandstof consumptie leidt.
Het is duidelijk, Indonesie wordt nog steeds door corrupte mensen geregeerd, mensen die dat kennelijk nodig hebben en niet zien hoe waardevol hun land is. Helaas wordt men zich er langzaam van bewust dat er ook kolen te vinden zijn. Welvaart op basis van de tevens aanwezige zonne, golf en wind energie leidt niet tot een gelijke machtsconcentratie en zal het dientengevolge waarschijnlijk afleggen.
"The situation is indeed extremely dire," he said. "Every time I have visited Tripa in the last 12 months I have found several orangutans hanging on for their very survival, right at the forest edge."
De woordkeus van de Guardian is niet naief. Ze hebben het stuk de titel gegeven : Fires threaten to ‘extinguish’ critical Indonesian orangutan population. Extinguish is een fout gekozen woord dat in de context van vuur echter een positieve betekenis heeft. Op deze manier is de lezer enigsinds in verwarring over de morele implicaties van het gemelde. Het juiste woord is incinerate.