Nadenken over Brandstof Subsidies


Join our supporters! and Check our twitter account

Er zal minder subsidie naar energie bedrijven en olie maatschappijen gaan. Daar maken veel partijen (over de hele wereld) zich sterk voor. Goed idee zou je zeggen maar wat is precies een goed idee? Wat betekent het precies om minder subsidie aan energiebedrijven te geven? 

Het heet niet voor niks ‘licht aan het einde van de tunnel’.. 

Een oliemaatschappij verkoopt olie in ruil voor geld. Dat is vreemd want als het dat geld uitgeeft komt de ontvanger van dat geld terug bij hetzelfde of een andere olie maatschappij om bv. benzine met dat geld te kopen. Geld is dus niet waardevol voor een oliebedrijf. Het heeft het niet nodig voor het boren, of het bouwen van een booreiland, dat doe je niet met een briefje van 50 Euro, en de lasser die dat briefje aanpakt last niet met dat biljet, alles gebeurt met kolen, olie of gas. Geld is slechts een ruilmiddel dat niet in een product zoals olie valt om te toveren, terwijl alle andere deelnemers van de economie het geld wel kunnen omzetten in een gewenst product, daarbij over het algemeen olie, kolen of gas verbruikend. 

Geld kun je drukken, het is wettelijk bepaald niks waard te zijn. Olie, kolen en gas kun je niet drukken. 

Deze realisatie maakt duidelijk dat subsidie er nooit was om het olie/energiebedrijf iets te geven, het was er om te maken dat het olie/energie bedrijf iets niet verloor, namelijk olie, kolen of gas. Door het geld uit circulatie te halen en te parkeren op de rekening van het olie/energiebedrijf was dit niet beschikbaar in de handen van consumenten om olie/benzine/gas oid mee te kopen. Zo werkt het carbon/credit systeem.

Schijncrisis

Nu onze wereld door de banken in een liquiditeitsvortex is gestuurd die om het even welke quantiteit aan geld kan opslurpen (een proces dat expliciet is bedoelt om het afnemen van de fossiele brandstof hoeveelheid te maskeren) zijn de subsidies niet meer nodig. Er wordt toch gezorgd dat er te weinig geld is om de prijs van fossiele brandstoffen te laten oplopen, te weinig om het tekort te doen blijken. Veel mensen worden armer en hebben geen geld om benzine meer te kopen, en toch gaat de prijs omhoog, wat zou de prijs zijn als iedereen het nog zonder nadenken zou kopen? Daarom zeggen rechtse denkers dat "Mensen zullen altijd in de auto stappen ongeacht de prijs". Natuurlijk niet!

Throw them a (cardboard) bone

Dus de verschillende partijen die nu ‘vechten’ voor het afschaffen van de subsidies laten zich bespelen als economische nullen. Afschaffen is een goed idee, maar beter nog is de macht van onze energie leveranciers direct af te schaffen. En een cursus ‘beheer van natuurlijke hulbronnen’ in te lassen. Slide nr. 1 ‘De Zon’, ahem "De zon produceert jaarlijks meer dan 25 keer zoveel winbare energie als er momenteel aan totale olie reserve bestaat." . Elke dag dat we onbenullen blijven worden de olie/energie bedrijven machtiger en de situatie van de afvallers desperater en is het meest rampzalige ecologische scenario meer verzekerd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *