Een Oplossing Voor Gasbeving Schade?

Aardbevingen door aardgas winning hebben vele huizen in het Noorden van Nederland beschadigd, en dreigen dat met vele meer te doen. Mensen wachten eindeloos op geld om hun huis te versterken of willen gecompenseerd worden voor een door verzakking en barsten minder waardevol huis. Het blijkt moeilijk dit geld los te krijgen, er wordt steeds uitstel veroorzaakt.

Het werd gepresenteerd als dé methode die het tij zou keren: de dorpenaanpak. Maar het project kent een valse start. Waar vorige maand al bouwvakkers moesten werken, staat nu een gefrustreerde bewoner.” (bron)

Het werk dat gedaan moet worden is structureel herstel of versterking van hele dorpen, zoals bv. in de dorpen aanpak wordt beloofd. Dat kost veel mankracht, veel energie, machines enz. Bouwers zijn ondanks de Stikstof crisis erg schaars. Zelfs een loodgieter is haast niet te vinden. Dit kan oa komen door de grote toename van verhuur investeringen, die meestal gepaard gaan met renovaties. Dit maakt de markt een lastige plek om stabiel bouw projecten te organiseren.

Wat een beter idee is is om te zorgen dat de kosten van de reparaties en versterkingen worden gedekt door energie opbrengsten. Dit kan bv. door een deel van een windpark te kopen, of een zonneweide of drijvend zonnepark aan te leggen (hint : De MarkermeerZonnecentrale.nl). De bewoners van het getroffen gebied kunnen ook zelf meer energie opwekken, uit het budget bedoelt om de schade te herstellen.

Door dat te doen kunnen de kosten van jaren lange werkzaamheden gedekt worden. Er zou een speciaal bedrijf kunnen worden opgericht, waar de energie inkomsten instromen, en die de werkzaamheden uitvoert.

Er zijn tegenwoordig electrische graafmachines en heimachines, pompen en hydraulische stutten enz. Die zijn veel efficienter dan de diesel variant, dus voor hetzelfde energie budget kun je veel meer doen. De mensen die het werk uitvoeren kunnen net zoals wanneer voor de BAM werken of Rijkswaterstaat bij wegen aanleg continu doorwerken aan verschillende woningen in verschillende stadia van herstel.

Het hele proces zou een oefening in duurzaamheid gemaakt moeten worden. Cement kan worden gerecycled bv. bakstenen, zandgrond. Zoveel mogelijk moet lokaal gedaan worden, zo min mogelijk op de kapitaal intensieve manier die het vaak deed lijken dat een project meer voor de brandstof omzet werd uitgevoerd dan voor het resultaat.

Waar energie nodig is, ook bv de energie die de werkers zelf thuis nodig hebben om er warm bij te zitten, moet die zoveel mogelijk worden opgewekt en niet uit fossiel gas, olie of hout stook in centrales komen. Zo blijft zelfs als de herstel werkzaamheden klaar zijn, de capaciteit over om nog meer werk te verzetten tegen zeer lage kosten.