De Media en de Dag Van De Bosmarmot

bron

 

Ons klimaat is sinds het begin van de kolen gebaseerde industriele revolutie aan het veranderen. Al eind 19e eeuw werd het verband met CO2 in de atmosfeer gelegd, en rond 1950 was het proces goed uit te leggen. Zoals voorspeld zou er een snellere verandering optreden als de albedo (reflectie) en absorptie van zonlicht aan de Noordpool zou worden aangetast door het verlies van ijs. Dit ijs werd al opgewarmd door de roet die er op neersloeg, nog een gevolg van het gebruik van fossiele brandstoffen. 

We moeten verder.. 

De media doen echter hun uiterste best dit op een niet alarmerende manier te kaderen. We zien ‘record’ na ‘record’ gebroken worden. Een historische warmte golf veranderde winter in zomer in Noord Amerika. Historisch. Deze woorden duiden op een afwijking in een continue serie. Hoewel het best wel weer een jaar kouder kan zijn is de trend echter van een andere orde. Vergelijken met historische gegevens heeft geen zin, net als het geen zin heeft je te verbazen over de prestaties van een hardloper die op de fiets is gestapt "Ongekende tijden bij de finish van Neelie Koopman, op een Sparta fiets!". 

"Ongekend", "Record", "Piek", het zijn woorden die ons in de waan laten dat het weer goed komt. Die ons in een eeuwge stasis houden, net als in de film Groundhog Day waarin Bill Murray keer op keer op dezelfde ochtend (van Groundhog Day) wakker wordt, om hem te leren hoe hij een beter mens kan worden. De media moeten ophouden ons in de waan te houden dat we met uitzonderingen te maken hebben.

"Volgens de traditie zou de bosmarmot (Groundhog) het einde van de winter kunnen voorspellen op grond van zijn eigen schaduw.

De bosmarmot kan zijn biezen pakken. De winters in Noord Amerika zullen steeds milder worden. We zien dat Engeland steeds droger wordt. De Winters in Europa juist kouder worden. Het zijn veranderingen die niet als verbazende records moeten worden gepresenteerd, maar als trieste bevestigingen van ons korte termijn denken. Dat denken is prima als we respect zouden hebben voor het leven op aarde, naar de zucht naar macht en rijkdom van de eigenaren de distributeurs van fossiele brandstoffen en het productiepotentieel dat deze brandstoffen vertegenwoordigt marcheren als een onzichtbaar leger over onze planeet, uiteindelijk dood en verderf zaaiend voor alles dat zuurstof nodig heeft. De enige manier om hier uit te komen is door onze arrogantie te laten varen en te proberen die combinatie van gedrag te laten zien die ons een ander toekomst perspectief gunt. 

Ja, CO2 bevat O2, dus dat raakt op (ok, nog 4000 jaar te gaan!)

Neem als voorbeeld de Jellyfish Joyride waar recent op werd gewezen. Wat doet het woord "Joyride" in deze zin, het gaat om het verzuren en afsterven van de oceanen, waardoor alleen kwallen nog kunnen overleven. De Joyride is een Joyride straight to HELL. Het is een "bedreiging" voor onze oceanen. Incorrect, het is een symptoom van een degradatie proces. een nog te stoppen en omkeerbaar degradatie proces.

Leave a Reply