Bedrijfzoektbuur Constructie Voor Goedkopere Zonnepanelen

Belasting Aftrek bij Aanschaf van Energie Installatie 

De website Boerzoektbuur.nl meldt een interessante constructie waardoor u als bedrijf zonnepanelen kunt aanschaffen tegen een fikse korting. 

Casus

Een zelfstandig mondhygiëniste heeft een eigen praktijk. In die praktijkruimte is geen mogelijkheid voor zonnepanelen. Op haar eigen huis wel. 

Welke fiscale voordelen heeft het bedrijf?

Een bedrijf dat investeert in energiebesparende bedrijfsmiddelen mag gebruik maken van de Energie Investeringsaftrek (EIA). 41.5% van de investering is aftrekbaar van de fiscale winst. Ook mag het bedrijf gebruik maken van de kleinschaligheids investeringsaftrek (KIA). De KIA kan gebruikt worden bij bedrijfsmiddelen die meer gekost hebben dan €2200 per stuk. Je moet dan wel 5 jaar eigenaar blijven.

Daarnaast mag een bedrijf een investering in bedrijfsmiddelen afschrijven over een aantal jaren. Voor zonnepanelen (PV) wordt vak 10 of 15 jaar gehanteerd. Dat betekent dat het bedrijf het bedrag, gedeeld door 10 of 15, jaarlijks van de fiscale winst aftrekken.

Zijn zonnepanelen bedrijfsmiddelen voor een mondhygiëniste?

Ja. Als mondhygiëniste kan ze opvoeren dat zij de groene uitstraling van haar bedrijf belangrijk vindt. Daarom wil ze dat haar CO2 voetafdruk wordt gecompenseerd met zelfgeproduceerde duurzame energie.

Mag een buur de opgewekte elektriciteit salderen, ook al zijn de panelen van het bedrijf?

Ja dat mag. Volgens een ruling van de belastingdienst hoeft de buur geen energiebelasting en BTW te betalen over de opgewekte stroom. Mits het gekwalificeerd wordt als één installatie en er sprake is van één verbruiker. Bij een woonhuis met één aansluiting is dit het geval.

Moet de privépersoon de ‘oogstuitbetaling’ betalen aan het bedrijf?

Nee bij zelfstandige bedrijven zonder formeel rechtslichaam, zoals BV, Vereniging of Stichting, is er geen onderscheid tussen privévermogen en bedrijfsvermogen. De besparing op de stroom kan opgegeven worden als een privé onttrekking in natura.

Leave a Reply