Het Belgisch dilemma

Belgie heeft besloten de nucelaire centrales te sluiten. Electrabel gebruikt de bijna kostenloze stroom van zijn kerncentales om de competitie op afstand te houden, met name die van alternatieve energie. Hierover is een mooie documentaire gemaakt (Pax Electrabel). Hoe kan in zo’n omgeving de onderstaande afspraak stand houden?

"The plan for a shutdown of the three oldest reactors by 2015 and a complete exit by 2025
is conditional on finding enough energy from alternative sources to prevent any shortages.
"

Electrabel houdt alternatieve energie op afstand met inefficiente kolen centrales, waarin biomassa verbrand wordt, en waarvan de stroom als groen wordt verkocht! Electrabel heeft Belgie zo in zijn greep doordat Belgie slecht met het buitenland verboden is.

"De huidige sterke concutentie positie van Electabel is vooral gebaseerd op haar nucleair vermogen.
De centrales zijn afbetaald door belgische consumenten in de jaren 80."

Electrabel liet kleingebruikers meer betalen om bedrijven voordeel te geven, dat is in Nederland ook het geval. Zelfs de energie belasting is lager voor grootgebruikers. Electrabel beschouwd zijn centrales afbetaald, en kan de prijs van de stroom dus min of meer zelf bepalen. Iedereen weet dat van ‘afbetaald’  nooit sprake kan zijn, Electrabel zal het wel in een bedrijf hebben ondergebracht dat failliet kan gaan bij een ramp, zoals Tepco dat deed bij Fukushima, Japan met 12 miljard aan kosten (en een ramp gebied) opzadelend.

India maakt zich intussen op om de eerste Thorium reactor te bouwen. Thorium is een andere nucleaire brandstof, met betere eigenschappen dan Uranium. Het is onvermijdelijk dat ook deze energiebron op gegeven moment online komt en een machtsbasis creert waar de mensheid vervolgens weer een eeuw of langer aan vast zit, en die hem achter zal laten met een nog radioactivere planeet. De inbalans in ‘carrying capacity’ die fossiele brandstoffen hebben gecreerd zal met nuclear kunnen worden voortgezet en uitgebreid, dat is de reden waarom mensen er op tegen zijn.

Thorium zal niet worden ingezet om het eco systeem te repareren, mensen die in thorium reactors geinteresseerd zijn willen ding dat super veel energie maakt, om die te verkopen en er dan lekker bij te zitten. Dat laatste is de essentie, wie wordt hier welvarend van, net als met Electrabel dat de zaken voor zichzelf goed regelde. Met Thorium blijven mensen in de waan dat technologie en vooruitgang onze problemen zullen oplossen, niet begrijpend dat veel technologie onze problemen veroorzaakt.

Een ding dat super veel energie maakt hebben we ovirgens al, de zon, maar tot nu toe is nog geen bedrijf opgestaan om royalties oid over de output ervan te claimen. Misschien zouden de investeerders er dan op storm lopen.

Leave a Reply