Update : Nav Trouw artikel over MIT wizards die $2,4 mln dollar verspilde om tot deze oplossing te komen, nauwelijks verder dan in 1971. Dit soort reinventions is meestal om te zorgen dat er een exploitabel patent ontstaat, iets dat nauwelijks denkbaar is gezien de voor de hand liggende techniek en het feit dat er al 40 jaar mee wordt geexperimenteerd. Dat is ook de reden dat het geknutsel $2,4 mln dollar moet kosten, zodat het meteen in de schulden zit danwel hoog kan worden gewaardeerd.
Normale zonnecellen (silicon) zijn in staat 14%-18% van het opvallende zonlicht in electriciteit om te zetten, de rest wordt weerkaatst of omgezet in warmte. Hierdoor worden zonnepanelen snel heet en daarmee daalt het rendement. Verschillende partijen hebben hierop iets bedacht, namelijk door de panelen te koelen met olie (via de achterkant). Dat is met nu commerciele panelen niet heel makkelijk omdat de achterkant van een soort plastic is dat warmte niet zo goed geleid, deze wordt dus via de voorkant, de plasticlaag en het glas (via lucht convectie) afgevoerd. In het kader van het Solyndra verhaal toonden we al enige concepten die zonlicht juist concentreren en op de cellen laten vallen, om deze dan als absorber vooor zonnewarmte te gebruiken, zo wordt de hoge absorptie van de cellen tot een nuttige deugt gemaakt en heeft de hele installatie een veel groter rendement (nuttige energie opbrengst), u verwarmt er water mee en krijgt stroom.
Solar Cogen is de naam die gegeven is aan het proces van tegelijk zonnewarmte en zonnestroom opwekken. Hierboven ziet u een voorbeeld, met een parabolische spiegel die een reep zonnecellen beschijnt, die aan de achterkant op een waterkoelling zijn bevestigd, zodat de wartmet benut kan worden. Deze systemen verdienen zich in Californie in vijf jaar terug. Een interessante casus voor een Nederlandse versie?
Niet zonnevolgende zogenaamde hybride systemen zijn al verschillende malen voorgesteld in Nederland, het meest recent waarschijnlijk door Stefan Roest. Zijn paneel is zogenaamd ‘thin film’ of CIGS en dat type kan uberhaupt tegen hogere temperaturen. Door water langs de achterkant te voeren ontstaat er een zonnewarmte collector. Dit heeft het geheel een hoger rendement. Nu nog vacuum aan de voorkant en de opbrengst is weer een stuk hoger..
Een andere vorm van een hybride zonnepaneel combineert zonnestroom van normale cellen met thermoelectrische stroom van GaAs type cellen, nochtans een dure zaak. De laatste cellen zijn gevoelig voor infrarood, het rendement is niet al te hoog. Ook zijn er peltier type elementen om electriciteit op te wekken. Bovenstaand voorbeeld combineert Silicon PV,themo electriciteit en de afvoer van warmte door water.
“Columbia Engineering is pleased to be collaborating with Weidlinger Associates in this important advance in hybrid solar panels. The new generation of solar panels to be developed from this collaboration will be able to produce both electricity and hot water, paving the way for large-scale changes in the housing industry that will bring sustainable energy to a new level.” (bron)
Zie ook onze artikels over Solyndra
Hmm.. een tube gemaakt van zonnecel..zou daar water door kunnen stromen?