100 tot 200 graden warmte door hoog vacuum
Nee, dit betreft niet zogenaamde free energy, met mooi gewonden spoelen en magneten e.d. Dit gaat over een van die simpele principes waar mensen jaren van blijven zeggen "dat is te moeilijk, dat lukt niet, dat gaat geen 40 jaar mee". We hebben het over vacuum isolatie. Wat werkt in een thermoskan en in een vacuum buis collector is het vacuum in de kan en tussen de glaslagen. Vacuum geleidt geen warmte (het is immers niets), glas laat geen warmte straling door, dus heb je fantastische isolatie.
Evacuated = vacuum
De moeilijkheid zat hem in het intact laten van het vacuum. In vacuum buizen lekt zeer langzaam gas in de buis zodat de perstaties in de loop van de tijd omlaag gaan. In grote centrales wordt dit vacuum dan ook telkens ververst (gassen weggepompt). Maar de vacuum buizen hebben een klein oppervlak. Daardoor verzamelen ze veel minder energie dan met het oppervlak zou kunnen. Het lastige met vlakke plaat collectoren is ook dat deze de luchtdruk moeten kunnen weerstaan. Als dat probleem zou zijn opgelost heb je opeens een soort warmte diode gecreerd, want zonlicht kan wel door het glas, maar warmte die deze opwekt kan er niet meer door terug.
‘Niet meer dan anders’ maar een stuk productiever..(zingg!)
Het bedrijf dat deze miraculeuze vinding heeft kunnen patenteren is TPV Solar in Zwitserland. Het is een revolutie want het betekent dat je nu zoveel energie van een m2 mag verzamelen dat je met die warnte van alles kunt doen, natuurlijk verwarmen, maar ook koelen en aandrijven, want op een zonnige dag wordt het extreem warm in zo’n vacuum plaat collector (tot 300 graden).
We hebben al wel vacuum dubbel glas, meestal monumenten glas genoemd, maar dat is in de markt gepositioneerd voor de grote budgetten van monumenten restauraties. Het zou interessant zijn om te kijken of dat niet wat goedkoper op de markt te brengen is zodat het in zonnecollectoren gebruikt kan worden. De truc met bovenstaande collectoren zal ook zijn dat deze maar deels glas gebruiken, het zou best kunnen dat het vacuum tusen glas en aluminium wordt gehandhaaft. Het bedrijf heeft overigens een aantal recente en redelijk voor de hand liggende patenten, ook bv. voor een PV paneel dat licht en warmte gebruikt, iets wat met hun nieuwe product ook kan als het wat heter wordt.
Monumenten glas met vacuum isolatie, de support pillars zijn er om de luchtdruk te weerstaan die anders het glas zou inbuigen.
Het aanwenden van vacuum voor isolatie is wel intrigerend, want u hoeft alleen de lucht maar weg te pompen en de warmte kan geen kant meer op (behalve stralings warmte die met alu folie terug kan worden gekaatst). Er zijn tegenwoordig coatings die vacuum goed kunnen handhaven (zeer gasdicht zijn) dus misschien zijn er wel lichte panelen te maken die zeer sterk isoleren. Ook zou men kunnen kijken of normale isolatie ramen die vaak met een gas gevuld zijn (omdat sommige gassen beter isoleren dan normale lucht) toch leeg te zuigen zijn, dwz dat deze aan het begin van elke winter even vacuum gezogen moeten worden. Onderhoudt is een taboe bij veel produkten, maar als het iets oplevert dan zou het juist banen scheppen. Een slimme uitvinder kan een piezo electrische vacuum pomp uitvinden die je in ramen kan aanbrengen zodat ze zichzelf (bv aangedreven met een PV paneeltje) vacuum houden. Weer een ander optie is om ITO (tin oxide) folie te gebruiken, dat eigenschappen heeft vergelijkbaar met glas (licht doorlatend maar IR straling blokkerend), maar op plastic substraat. Een vacuum plaat met ITO op teflon over een dun vacuum met alu achterplaat en je hebt een collector als hierboven.