"De nieuwe Warmtewet vormt een goede reden om aan energiebesparing te gaan doen. De Woonbond en Vereniging Eigen Huis (VEH) hebben berekend dat honderdduizenden huishoudens 50 tot 150 euro per jaar meer gaan betalen voor stadsverwarming als gevolg van deze nieuwe wet." (bron)
De ‘Niet Meer Dan Anders’ regel maakt dat prijzen van warmte altijd vergeleken zullen worden met die wanneer de warmte wordt opgewekt mbv gas. Een brutalere vestiging van een gasmonopolie is niet denkbaar, want de ‘prijs’ van gas is een arbitraire parameter die bepaald wordt door de gasmaatschappijen. Om gas te winnen hebben ze alleen gas nodig, geld is een afgeleide van fossiele brandstoffen (of in geval van centrale distributie ook van duurzame energie). Wat hier wordt gezegd is dat de (tot 2022 onbelaste) gasbedrijven een vaste ‘belasting’ willen heffen op het gebruik van hun energiebron, en dat ze daarmee de introductie van alternatieven zullen mogen ontmoedigen. De overheid lift mee op die inkomstenstroom, die door de gasmaatschappijen het beste in lange termijn beleggingen kan worden gestoken (om het ‘geld’ van de markt te halen).
Het systeem is voorgesteld door de berekening van een maximum en een redelijke prijs zeer complex te maken en vervolgens te zeggen dat een enkel uitgangspunt op basis van gas makkelijker is, een standaard strategie. Als gas aantrekkelijker geprijst is dan zal een warmte consument er om vragen, of de woning verkopen omdat de woonlasten te hoog zijn. Tevens zal een bewoner uit ethische overwegingen kunnen kiezen voor een duurdere warmte bron, die niettemin op lange termijn verstandiger is in het gebruik (gas is dat niet). De claim dat organisaties hun toekomstige bewoners met hogere kosten opschepen moet verworpen worden als de woning markt werkelijk vrij is. Het idee dat gas voor iedereen beschibaar moet zijn wordt overigens niet ondersteund door de kosten van gasaansluitingen, die wel eens vele duizenden euro’s kunnen kosten, ook voor een klein stukje leiding.