Het zal de Volkskrant zijn tijd wel duren…

Onze wetenschap spreekt zich uit over de toekomst, over een
belangrijk onderwerp, namelijk de methaan op de bodem van onze oceanen. De Volkskrant
wijt er een artikel aan met de titel “Gassende Zee laat nog even op zich
wachten”. Het is op zich bizonder dat er aan het onderwerp aandacht wordt
besteed, maar een nadere beschouwing van laat zien waarom. Mensen die marginaal te horen krijgen dat er iets mis is
met methaan dat in bevroren toestand op onze ocean bodems ligt moeten worden
gerustgesteld.

Gassende Zeeen

Wat in het artikel wordt toegegeven is dat we gassende zeen
krijgen. Dit is een gevolg van het smelten van het methaan ijs, het zn
clathrate ijs (zodat je het kunt googlen) dat zich in de loop van de tijd door
decompositie van organische materiaal (iets wat de Volkskrant niet weet) heeft opgehoopt. Het was een probleem bij het toepassen van de ‘Top hat’ tijdens de
ramp in de Golf van Mexico dit jaar, het smelt aan de polen waar men de zee kan
zien borrelen, maar volgens Utrechtse Paleoclimatoloog Appy Sluijs zal het nog
even duren voor de hele zaak loskomt.

Dit (moeilijk te interpreteren) plaatje moet laten zien dat het proces vandaag 10 keer zo snel gaat (bron

Hij en britse collega’s hebben een soortgelijke ‘gas
ontstnapping’ die ongeveer 55 miljoen jaar geleden plaatsvond bestudeerd en nagebootst
in een computer model. Ongeveer 55
miljoen jaar geleden warmde de atmosfeer ook op, 6 graden gemiddeld. Ook veranderde de baan van de Aarde om de Zon,
iets wat over het algemeen leidt tot ‘global cooling’, maar ok, en daardoor warmde de
oceanen op en kwam het methaan vrij. Methaan is een potent broeikas gas, dus daardoor versnelt het proces. 

Kan zo’n variatie tot een effect leiden in een periode van meerdere miljoenen jaren? 

Klimaat Horror Scenario 

Vaak worden bij dit soort verhalen plaatjes getoond van regenwouden met dynosauriers. Maar dat is als de verandering niet damatisch is, zoals 50-60 miljoen jaar geleden. Het was al warm, 20 graden gemiddeld. Men zegt er niet bij dat toen de aarde van onze temperaturen 10 graden opwarmde het 4 miljoen jaar heel stil is geweest tot hele kleine hagedisjes, baobab bomen en ander overlevenden langzaam terugkeerden, niet de voor de extinctie heerstende dominanten diersoort overigens.

Eind permian klimaat activist..nu verdwenen.. 

De Volkskrant stelt dat ‘De ontsnapping van de enorme hoeveelheden gas op en onder de zeebodem geldt als een berucht klimaat horror scenario’. Dat is lijkt een disqualificatie, een vraag om niet zo paniekerig te zijn. Maar dat wordt ons al 60 jaar gevraagd, het gaat ondergetekende in ieder geval om het eindresultaat, niet om de termijn waarop, en om het feit dat we er vandaag iets aan kunnen doen. Opmerkingen als ‘Wij gaan het niet meer meemaken’ zoals Eppy Sluijs maakt horen we wel vaker. De vraag is waarom we niet iets doen want het hoeft ons GEEN welvaart te kosten (in tegendeel).

Even serieus

Inderdaad het klimaat is al vele malen veranderd op aarde. Als het opwarmt of afkoelt, de oceanen leggen meestal het loodje omdat de zuurstof door stagnatie opraakt. Omdat dan het mineralen (voedsel) rijke diepe water niet meer boven komt (stratificatie) duurt het dan heel lang voor er weer iets de kop op steekt, meestal is dat aan de kust waar wind is en daardoor watercirculatie. Er is wel een verschil tussen een koude en een warme extinctie, want de warme gaan vaak ook gepaard met het ontstaan van waterstof sulfide in onze oceanen. Dat gas is zo giftig dat alles op het land het loodje legt (de atmosfeer is toch al zeer zuurstof arm). Kijken we iets verder dan 56 miljoen jaar geleden dan doen we een interessante ontdekking, een extinctie die groter is dan alle anderen.

End Permian Extinction

Dit blog maakt hier niet voor de eerste keer melding van deze ramp die zijn weerga niet meer gekend heeft in de afgelopen 250 miljoen jaar, de ‘Great Dying’ of ‘End Permian Extinction’ is een prima model voor wat we ons nu laten aandoen door Shell, Exxon, BP etc. Door vulkaan uitbarstingen warmde de aarde op, en ook toen burpte de oceanen in een keer alle methaan op. Daarmee schoot de temperatuur 12 omhoog, stortte het zuurstofniveau in (CO2 bevat O2, zuurstof) en veranderde de oceanen in een stilstaande giftige dampen wasemende drek. Het enige wat leefte waren de cyano bacterieen die de dampen maakten..  


Oops, even slikken

Hieronder een plaatje dat zeer schokkend is als je het begrijpt. Het is alsof we precies kunnen zien wat er gaat gebeuren (als we Shell, Exxon en BP etc. hun gang laten gaan). We zijn nu met onze CO2 net zo ver als voor de End Permina Extinction, en er is weinig reden om aan te nemen dat de volgende stappen die van 250 miljoen jaar geleden niet zullen volgen. Kijk ook even naar het temperatuursverschil, 10 graden? De ‘anomalie’ aan onze noordpool (die het nieuwe gat in de ozon laag veroorzaakte) was 12 graden Celcius warmer, afgelopen winter.

De periode waar Appy het over heeft gingen niet vooraf aan het huidige koele klimaat 

Oplossingen

Op dit blog is ook een quote te vinden van een consultant in de fossiele industrie die stelt dat het WINNEN van de gassen in onze oceanen welliswaar het eind van onze beschaving kan betekenen, maar dat bedrijven als Shell, Exxon en BP er desalniettemin aan werken deze markt open te breken. Er zit werkelijk niets anders op dan de berdijven die in fossiele brandstoffen handelen of deze winnen onder een centraal gezag te brengen, met als doel de bronnen aan te wenden voor het maken van hernieuwbare energie bronnen en weinig anders. Een van de redenen waarom deze industrie voor geophysici zo laconiek is over gas en olie en kolen kan zijn dat de meeste al weten dat het een verloren zaak is. Er is echter geen grens aan de hoeveelheid duurzame energie die we voor de oplossing kunnen inzetten, als we door de fossiel industrie worden geholpen in plaats van tegengewerkt bij de productie ervan. Dan is elke calorie van de zon een wapen in de strijd tegen onze eigen extinctie.

Tweede alinea 

Leave a Reply