Subsidie Duurzame Energie Zonne-PV

Gisteren vond in Utrecht een van de Senter Novem info avond plaats mbt de nieuwe SDE subsidie ronden. De subsidie regeling is politiek gezien nog niet helemaal accoord en zal nog definitief in de Staatscourant worden aangekondigd. 

Het doel van de Zonne-PV regeling is om veel kleinschalige fotovoltaische installaties te realiseren, hoe dat wordt bevorderd zal in de details hieronder blijken.

Indiening van de aanvraag kleinschalige gebruiker

Er zijn twee rondes voor verschillend publiek. De eerste ronde (startend in februari) is voor kleinschalige gebruikers van minstens 1 kWp (kilowattpiek) tot 15 kWp. Een Watt piek of Wp is de eenheid waarin zonnepanelen worden geclassificeerd. Het is de opbrengst van het paneel in Watt per uur als het zich onder instraling van 1 kilowatt per vierkante meter zou bevinden (het maximum denkbare vermogen op aarde).

De sunsidie gaat ervan uit dat u voor elke Wp 850 kWh opbrengst realiseert, en maakt dat u ten alle tijden tot maximaal deze opbrengst 47,4 Eurocent per kWh ontvangt. De details volgen hieronder.

De subsidie wordt berekend uitgaand van een gemiddelde electriciteitsprijs, zeg bv. 25 ct (wordt in de eerste negen maanden van het jaar bepaald). Als u stroom produceert wordt dit op uw electriciteitsrekening in mindering gebracht. Zonder echter te kijken naar wat u werkelijk betaalt (dat hangt af van uw leverancier) word vervolgens het verschil bepaald, dwz 47,4 ct – 25 ct = 22,4 ct. U krijgt dus 22,4 ct/kWh van SDE. Het kan dus voordelig zijn om bij een dure leverancier aangesloten te zijn.

De volgorde voor een aanvrager is:

1. Orienteren op de zin van een PV installatie (is er genoeg ruimte op het zuiden, geld, samenwerking).

2. Ruwe kosten schatting en aanvraag van PV bij SDE voor het te plaatsen vermogen (per individu en adres, poolen kan wel).

3. Afwachten toewijzing van de subsidie.

4. Aanschaf en installatie panelen, inschrijving als leverancier bij Certiq

5. Keuring door Certiq, wat het groen licht geeft aan SDE voor betaling

Bij punt 1.

Het is slim om eerst na te denken over uw situatie, hoeveel dak of tuin heeft u, wat is de orientatie (zuid is best). Als u veel schaduw heeft van omliggende huizen kan de opbrengst tegenvallen, deze bepaald uiteindelijk uw vergoeding.

Bij punt 2.

De kosten van PV zij aan het dalen. Er worden geen andere eisen aan de panelen gesteld dan dat ze in dehandel zijn. Ze zullen een duidelijke Wp rating moeten hebben (wat verplicht is voor bv. de TUV keuring). Tweedehands panelen zijn niet toegstaan. Als u goed heeft rondgeshopt en offertes heeft van verschillende handelaren dan kunt u een inschatting maken van het vermogen dat u denkt te kunne installeren. Daarop baseert u uw aavraag. U hoeft de panelen nog niet te kopen.

De eerste ronde gaat vier weken na de aankondiging door Senter Novem(of Agentschap .nl) van start (mid feb). Alle inschijving gaat digitaal, hoewel papier officieel wel geaccepteerd dient te worden. Je kunt je aanvraag van tevoren klaarzetten. De aanvragen worden per dag gegroepeerd tot 17:00 op die dag. Dit is van belang bij de toewijzing, dit gaat in volgorde van dag zolang er geld is, en op de dag dat het laatste geld word toegewezen word de volgorde van behandeling door loting bepaald.

Bij punt 3.

Terwijl u op de subsidietoewijzing wacht heeft het wel zin u op de organisatie van de installatie te orienteren. Helaas is het wettelijk noodzakelijk dat er een extra groep wordt gecreerd met een productiemeter (kost 90 Euro ex installatie). Deze meter wordt gebruikt om uw subsidie te berekenen. Ook kan het zijn dat uw bestaande meter niet kan teruglopen (als u op zomerdagen meer produceerd dan u gebruikt). Een draaistroom meter is prima (draait terug). Het heeft het voordeel dat het terug geleverde stroom onder uw jaar gebruik niet zichtbaar maakt. Uw energie bedrijf zal u in de meeste gevallen een nieuwe meter aanraden omdat ze dan elke teruggeleverde kWh kunnen zien, en omdat dat geld in het laatje brengt, u kunt hier gewoon nee tegen zeggen.

Bij punt 4. en 5.

Uw subsidie is binnen, u koopt de installatie en laat de nieuwe groep aanleggen. Dan kunt u zich ook bij Certiq inschrijven (dit is gratis voor SDE subsidie ontvangers). Deze moeten langskomen om uw installatie te keuren (checken wat de opbrengst is) wat het startsein geeft aan SDE om u subsidie uit te keren.

Gefeliciteerd, en nu?

U heeft nu een installatie die voor 15 jaar geld opbrengt. Jaarlijks ontvangt u een voorschot op basis van de ijkprijs (gemiddelde prijs). U hebt hem ongeveer na 9 jaar afbetaald. Er zijn echter wat haken en ogen aan de regeling.

Belangrijk: De maximale vergoeding voor systemen tot 15 kWp is slechts voor een productie van maximaal 6,875 kWh! Installaties tussen de 7,5 en 15 kWp worden zo ontmoedigd.

Leuk: De terugleververgoeding krijgt een plafond van 5,000 kWh of hoger (afhankelijk van de leverancier). Dat betekent dat als u meer uit uw panelen haalt dan normaal u in ieder geval meer geld van uw energie bedrijf krijgt (niet van SDE).

Rekenvoorbeeld  

Inkomsten
Wp per paneel 200
Aantal panelen 6
Totale Wp 1200
SDE Garantie 1200Wp x 850 x 47,4 ct
SDE Uitgerekend 483,48 Euro per jaar
Panelen 3 Euro/Wp (incl btw)
Panelen totaal 3600,00 Euro
Installatie 300,00 Euro
Teruglevermeter 186,00*
Installatie overig 200,00*
Totaal 4286,00
Looptijd SDE Garantie 15 Jaar
Terugverdien tijd 8 Jaar 10 maanden
Garantie panelen 25 Jaar
Winst SDE (15jr) 15 x 483,48 – 4286 = 2966,20 Euro
Winst Levensduur (25jr) 2966,20 + 10 x 200* = 4966,20 Euro

* lage schatting terugleververgoeding. Bij verhuizing kan het contract worden meegenomen of overgedragen aan de nieuwe bewoner.

Vragen of advies bieden wij voor 25,-(ex.btw) Euro per klant. Stuur ons een email via info@greencheck.nl.

Leveranciers

Sharp

Nuon

Beldezon

Alterpower

Awizon

dBCOM

Enerdu

Energieker

Esdec

IkWilZonnenergie

MetDeZon

Private Energy

Sogreen

SolarModules

SolarNRG

SolarSystems

VeranoSolar

Zonneenergie.com

Zonne Energie Specialist

Leave a Reply