Het Ontluikende Roboeconomisch Bewustzijn

Griekenland onthult het Helios plan:

"The ambitious plan, called "Project Helios," involves multiplying Greek solar power production from 206 megawatts(MW) in 2010 to 2.2 gigawatts (GW) by 2020 and up to 10 GW by 2050, according to an Energy Ministry presentation."  (bron)

Duh! Meer zonnepv (naast de al populaire warm water voorzieningen e.d.) betekend meer goedkope (dan wel gratis) stroom. Het land is uitermate geschikt om silicon met zonlicht te zuiveren tot ‘solar grade’ (meer hierover hier) dus de sky is de limit. Met eigen PV in overvloed (naast mogelijke andere oplossingen) bereikt Griekenland hopelijk een automonie en kan het zonder externe olie subsidie zoals nu het geval is. De roboeconmie begint met de bouw van energie bronnen die op den duur kunnen worden onderhouden en vernieuwd door de output te verkopen. Op dat moment zijn ze zelfvoorzienend geworden en een netto ‘energie hoorn des overvloeds’ waarmee nuttig werk kan worden verricht (bij voorkeur door machines).

Douglas Rushkoff’s snapt de fundament onder het roboeconomisch denken

In zijn CNN blog vraagt hij zich af Are jobs obsolete? hij schrijft : 

"We’re living in an economy where productivity is no longer the goal, employment is. That’s because, on a very fundamental level, we have pretty much everything we need. America is productive enough that it could probably shelter, feed, educate, and even provide health care for its entire population with just a fraction of us actually working.

"Our problem is not that we don’t have enough stuff — it’s that we don’t have enough ways for people to work and prove that they deserve this stuff."

Bingo! Het economisch model waarbij mensen geld verdienen om te kunnen kopen wat ze willen is ondermijnt doordat fabrieken met machines de meest noodzakelijke producten gingen maken. De belangrijke banen werden gelimineerd en een groot deel werd ‘service sector’ of fluff, banen die in een noodsituatie absoluut niet nodig zouden zijn.

"The Industrial Age was largely about making those jobs as menial and unskilled as possible. 

Rushkoff legt de kwalijke situatie die het resultaat is van Keynsian denken goed uit, maar hij maakt de tegenwoordig gebruikelijke fout in zijn voorstel voor een oplossing. Hij verwerpt ‘communisme’ alsof dat het enige systeem is om de resultaten van de superproductieve industrie te verdelen, en verwerpt ‘;iberalisme’ omdat het mensen zonder medogen aan hun lot overlaat. Zijn oplossing:

 "As a pioneer of virtual reality, Jaron Lanier, recently pointed out, we no longer need to make stuff in order to make money. We can instead exchange information-based products…We can make games for each other, write books, solve problems, educate and inspire one another — all through bits instead of stuff."

Napoleon zei al "De verbeelding bestuurt de wereld", en het is interessant om te zien of mensen tevreden zullen zijn met het verhandelen van virtuele goederen en diensten. Dit toekomstbeeld dat Rushkoff van Jaron Lanier leent is er een die zich blindstaart op de groeiende multimedia kracht van computers. Het is een denken dat op veel manieren aansluit bij het ‘liberale’ model, alleen wordt het leed van de bezittingsloze werkeloze burger verzacht door virtualiteit. Virtualiteit is hypnotisch, onze geest kan het met moeite van de werkelijkheid onderscheiden zoals TV ons al jaren laat zien. Het is een bewezen pijnstiller net als zelfhypnose dat is. Het is echter geen oplossing waar mensen gelukkig van worden.

Roboeconomisch denken erkent de zelfde ontwikkeling van industrialisatie die mensen steeds meer werk uit handen nam. De reactie is niet om dezelfde industrie te laten beslissen hoe het nu verder moet, want dat leidt tot maximale uniformiteit en de laagste kwaliteit. Mac Donalds en BurgerKing, Cola en Pepsie, Nike en Adidas, Levis and Diesel. De milieu impact van mensen die gelukkig zijn met het staren naar een scherm of leven in een 3d virtuele wereld kan weliswaar eenvoudig worden beperkt, maar op de achtergrond zal de mentaliteit niet zijn veranderd. De industrie zal de clathrate methaan nodig hebben voor de voortzetting van de industriele productie van voedsel en spullen, en de aarde zal als Paaseiland worden ontgonnen en omkomen in het gas terwijl zijn bevolking zich tegen een brandede achtergrond vrolijk maakt met de virtuele poppenkast.

Carbon Energie -> Productie -> Welvaart + Problemen

Renewable Energie -> Productie -> Welvaart + Oplossingen 

De toets moet de werkelijkeheid blijven, niet de virtualiteit. Het is prima om efficienter met informatie om te gaan, maar de enige reden dat er druk is op de vrijheid van het individu is omdat vastgoed en land speculatief gebruikt worden. Dit is het geval omdat het geld dat zo wordt gecreerd nodig is voor de energie voorzienin via het zogenaamde carbon/credit systeem, het nu nog dominante systeem waarbij geld in tegengestelde richting door de economie stroomt als energie. Was het creeren van krediet geen eis voor banken om hun macht over het bedrijfsleven (dat daarme energie koopt) te behouden maar was het bedrijfsleven energetisch autonoom, dan was ook het oppompen van assetwaardes geen vereiste, er zou niemand zijn die dat kon doen. In die wereld, waar productiviteit geen externe energie leverende organisaties te vriend hoeft te houden, zou land en vastgoed weer een reele prijs krijgen, zou bouwen en ontwikkelen niets kosten en zou het ontginnen van gebieden eenvoudig zijn. 

Roboeconomie laat machines het werk doen, maar rekent net als met de noodzaak van werk ook af met de noodzaak van industrielen en het bank/energiewezen. Zonder dat iemand daar slechter van wordt overigens. 

Leave a Reply