Grootste Olieramp in 10 Jaar Ontbreekt In De Media

Update: Een tweede ‘leak point’ is gevonden:

"A second leak point has been found in the flow line beneath the Gannet Alpha oil platform, 113 miles (180km) off Aberdeen."

Misschien zijn deze lekken, ook al zijn ze de grootste sinds 10 jaar, niet het meest rampzalige. Het lijkt echter dat te boor methoden en risico’s dezelfde zijn als in de Golf van Mexico, namelijk dat er in zachte grond geboord wordt, waarin olie onder druk zelf zijn weg naar het oppervlak kan vinden. De bronnen die worden aangeboord moeten (zo lijkt het) direct worden leeggepompt, de olie moet kennelijk ergens heen, anders kan de druk in het boorgat zo hoog oplopen dat de olie langs de installaties, buizen e.d. gaat lekken. Als dit een keer fout gaat en er ontstaan meerdere lekken (net zoals in de Golf van Mexico) dan kan de olie vervuiling zeer aanzienlijk zijn.

(guardian) 

Shell staat momenteel onder druk vanwege de olie vervuiling in Nigeria. Daar krijgen de illegale raffinage de schuld en zegt Shell zelf alles netjes te hebben gedaan. Maar het land is vergeven van verlaten lekkende bronnen:

"De gevolgen in Ogoniland, een gebied van zo’n 1000 vierkante kilometer in het zuidoosten van Nigeria, zijn volgens de VN enorm. Het drinkwater is zeer ernstig vervuild en vissers kunnen niet meer leven van de visvangst. De verontreiniging zit op veel plekken tot meters diep. Hele generaties hebben er last van." (bron)

Shell wijt deze vervuiling aan sabotage. Olie winning maalt niet om vervuiling, olie maatschappijen kunnen in honderden publicaties lezen dat hun werk het eindspel is voor de mensheid, ze geven dit zelf toe, dus waarom opruimen? Bovendien is voor schooonmaak acties olie nodig, zodat de opbrengst (de fractie olie die niet voor winning gebruikt wordt maar die wordt verkocht) kleiner wordt. Dit kan ook verklaren waarom tar sand operations zich niet om de milieu regels bekommenren. Het is zonder duurzame bronnen om de schoonmaak actie aan te drijven zelfs beter voor het klimaat als het uitgekookte land gelaten wordt voor wat het is. In olie land is er maar een manier om ecovernietiging te voorkomen, dat is minder olie gebruiken en fossiele ontwikkeling waar mogelijk verbieden.

Leave a Reply