Groene Industrie?

Panorama op Canvas heeft zondag een programma over de energie situatie in Belgie (eerste video). Duidelijk wordt dat Belgie aan de ene kant nnvesteringen in connectiviteit heeft verwaarloost, maar aan de andere kant volledig in de greep is van Electrabel, het energie bedrijf dat een aantal kerncentrales bezit. Door die centrales (die zoals we weten niet de werkelijke kosten van kernenergie, inclusief verzekering en opruiming rekenen) kunnen ze iedere aanbieder uit de markt concureren. Zo is het land in de greep van een bron die hen op het nucleair/fossiele spoor houdt, en is de industrie gedoemt te vertrekken naar oa Nederland.

Geld is altijd een argument in energie discussie, maar hier zien we duidelijk dat de belgische industrie niks te verkopen zouden hebben zonder de energie die ze voor de productie nodig hebben. Hadden ze enkel energie krediet, geld dat uitsluitend het gebruik van een bepaalde hoeveelheid electriciteit toestond, dan had de problematiek zich uitsluitend daarop gefocussed. Energie is geld en kosten zijn een functie van de macht over de primaire bron, fossiele brandstoffen. Door die primaire bron te verandering in schone energie zou men zonder problemen de trabsitie kunnen maken.

Maar er is een opvallend voordeel aan de misvatting dat geld iets is los van energie, namelijk dat de twee een zeer dynamische wisselkoers vertonen, een koersdynamiek die handel aanmoedigd en zo geld bij de banken en andere handels faciliteiten achterlaat. We hebben weer te maken met het creeren van een markt die als doel heeft handelsactiviteit af te romen. En omdat dat een zeer lucratieve business is zullen we er zonder actie tegen de lobby van de banken en energie bedrijven en zonder begrip dat er ook op basis van schonen duurzame energie krediet kan worden verstrekt aan de industrie, niet komen.

En dan de Motteballentaks (het belasten van de winst uit afgeschreven centrales, waarvan Verhofstadt met dubbele tong publiek voorstander van bleek te zijn terwijl hij deze in een brief beloofde niet door te voeren)..een reden om oude centrales te vervangen door nieuwe hoewel de systemen nog prima functioneren? 

Een ‘Taks’ op afgescheven centrales komt neer op het publiekelijk beschikbaar komen van energie (productie) krediet, waarmee Belgie zijn duurzame bronnen mee zou kunnen laten produceren. 

Watt een kluwe

Pax Electrabel

Leave a Reply