Beetje random artikel, wordt nog bijgewerkt.
In the"Fukuoka Hydrogen Town" Nippon Oil Corporation and Seibu Gas Energy Co. have installed 150 Ene Farm power generation units, which are 1 kW-class, residential fuel cell co-generation systems developed by Nippon Oil Corporation, utilizing hydrogen in liquefied petroleum gas (LPG). This system can cover about 60 percent of the power consumption and about 80 percent of the hot water supply of typical households. Furthermore, energy consumption will be reduced by about 30 percent over conventional systems, and carbon dioxide emissions will be cut by up to 30 percent.
De installaties door de Nippon Olie Maatschappij en Seibu Gas Energy Co. lijken op de bloom boxes, en gebruiken waterstof uit aardgas (niet CO2 vrij dus, maar wel 30% efficienter). Maar de besparing van 60% op electriciteit en 80% op warm water is een voordeel over het gebruik van aardgas/lolen of kern energie (iets waar Japan nu vanaf wil). Dit soort systemen worden op verschillende plaatsen getest. Het is goed mogelijk om per woning of met een groep woningen H2 (waterstof) te maken uit water op basis van zonnepaneel electriciteit. Deze kan ook bij atmosferische druk worden opgeslagen (vert alleen een redelijk vollume) en via aardgas leidingen naar de huizen vervoerd. Of je maakt aardgas of waterstof uit biogas zoals hieronder wordt besproken.
Hydrogen Cities
Er zijn redelijk wat concepten zoals het H2PIA concept. Toch komen locale waterstof netwerken niet snel op gang omdat het steeds in de research context wordt geplaatst. Dat was niet het geval toen mensen nog hout sprokkelde of kolen opgroeven. Recent hebben we een artikel gewijd aan Vestenskov op het deense eiland Lolland waar met alles met waterstof had besloten te doen. Je kunt het in brandstof cellen gebruiken, je kunt er op koken en mee verwarmen. In dat geval was het eigen R&D die maakte dat het project kon plaatsvinden. Er wordt gebruikt gemaakt van ‘excess wind energy’. Maar je kunt ook gewoon stellen dat de wind wordt benut en capaciteit neerzetten met het specifieke doel om waterstof te maken.
Algae to Hydrogen En Zeewier en Windmolens
Zeer interessant in het kader van de recent gestartte zeeboerderij is de mogelijkheid om algen te gebruiken om waterstof mee te maken. Er liggen al gedetaileerde plannen van ECN om op zeewier gekweekt op de Noordzee in aardgas om te zetten (het zogenaamde Bio-Offshore rapport). Deze methaan (CH4) strippen van de C zou tevens een goede manier zijn om carbon sequestration een boost te geven. Dit plan is door hoogleraren tot 2050 uitgesteld, maar met het starten van een Zeeboerderij in de Oosterschelde misschien sneller concreet gemaakt worden. Er is geen enkele reden tot uitstel, het is in wezen een kans om wereld leider te worden.
De kosten van zeewier gas en waterstof moet volgens de principes van de tweede industriele revolutie (en robo-eco-nomics) worden benaderd met de vraag : Produceert deze energie bron genoeg energie om 1. de betrokken machines te laten werken, 2. De betrokken werkemers te belonen en 3. Alles wat het project niet zelf kan voorzien op de markt te kopen. Als dat zo is en er valt nog steeds energie te leveren dan is het een winner. Zo benaderd de olie maatschappij het namelijk ook, ook al kost het tien vaten olie om een vat benzine te verkopen, het plaatje is nog steeds economisch rendabel.
Het Wind en Zeewier project zou het eerste voorbeeld kunnen zijn van een olie/krediet onafhankelijke energie bron voor de nederlandse economie. Het zou aanleiding zijn tot de Eerste Nederlandse Hernieuwbare Kredietbank. Enfin. Het begin is er iig.