Heliostaten Deel 11 Zon Positie en Demo

Deel 1 Deel 2 Deel 3 Deel 4 Deel 5 Deel 6 Naar Deel 7 Naar Deel 8 Naar Deel 9 Naar Deel 10

Als de sensor goed werkt maakt het niet uit hoe de as wordt bewogen. Hier met een inline 4 rpm 12 volt dc motor 

In het vorige deel lieten we zien dat we de hoek van de heliostaat goed kunnen meten met een draaiweerstand, en dat we op die manier met gebruikmaking van de klok de zon kunnen volgen. Het proces wordt al simpeler gemaakt doordat de draaias van de panelen dezelfde is als die van de aarde. Maar de relatie tussen het tijdstip en de hoek is niet een-op-een. Met behulp van de website solartools.com vonden we de onderstaande trajecten die op 10 juli en 10 januariworden doorlopen.  

te zien is dat de zon niet om 12 uur pal zuid staat, en dat het tijdstip waarop dat wel zo is variert gedurende het jaar. De slingerlijn geeft aan hoe die variatie verloopt, niet al te linear dus. Een oplossing hiervoor is om per maand een correctie te bepalen voor 12 uur positie. Het verschil is 15 graden maximaal , dus zo’n correctie houd de afwijking binnen de 2 graden. Volgens de experts is 3 grade voor spiegelend, en 7,5 graden voor ontspiegelde panelen de grens waarbij verlies begint op te treden, dus de panelen mogen maximaal 3 tot 7,5 graden afwijken van de normaal met de zon.

De beweging van de zon is steeds symmetrisch tussen oost en west, het enige dat variereert is het moment waarop de zon pal zuid staat.  De heliostaat heeft een range van 84 tot 158 (A/D conversie), dus (door de opzet van het demo apparaat) slechts 72 posities voor eenhoek van 90 graden. 90 graden van de 360 is 6 uur van de 24. Als 12 het midden is draat het paneel dus zinvol mee van 12-3 tot 12+3 uur, dus van 9 tot 3, niet best.

De maximaal bereikbare hoek is van 52 tot 191 dus 141 stappen over een hoek van 125 graden over 8,3 uur, dus van 8 uur ‘sochtends tot tot  4 uur ‘s middags. 

Demo  Opstelling

Hieronder een video van het resultaat tot nu toe, het is een demo opstelling, het paneel stelt zich in op een waarde die vooraf bepaald is (hardcoded). Door deze waarde van de tijd te laten afhangen kan de zon door het paneel gevolgd worden.  

L293 

Motor driver

Met de L293 chip die gebruikt is kan een picaxe een motor aansturen via een digitaal signaal. Als de motor niet meer dan 1 Ampere checkt kan deze driver gebruikt worden.  De diodes kunnen elk type zijn dat het voltage aankan dat de motor gebruikt (tussen 0 en 36 volt)

De aansluiting is als volgt ;

Pin 1. Moet hoog, +5 voor enable

Pin 2. Signal 1 van Picaxe

Pin 3. Uit 1 Naar motor

Pin 4. 5. Gound en koeling (moet aan gnd)

Pin 6. Uit 2 Naar motor

Pin 7. Signal 2 van Picaxe

Pin 8. Motor voltage in (tot 36 volt!) 

Pin 16. Vcc (+5 volt, zelfde als picaxe) 

Leave a Reply