Wanprestatie Natuur : De Mosselen Onder De Maat

"Waarom de mossel dit jaar op zich laat wachten is niet duidelijk. ‘Het gaat om een natuurproduct. Dan zijn allerlei dingen van invloed, zoals voedselaanbod en watertemperaturen’, aldus Van Damme. Het hoeft dus niet aan het extreem warme weer en de hoge temperaturen van de laatste tijd te liggen."(bron)

Het water warmt op. "De laatste tijd"? De komende tijd is een betere uitspraak. De zuurgraad neemt toe. Dat wist men al 50 jaar geleden. Recent onderzoek wijst uit dat algen en andere onderwater planten niet goed gedijen in zuurder water, dat scheelt al snel 30% en uiteindelijk wel 90% van het groene leven waar mosselen het van moeten hebben. Maar door het te kaderen als een soort wanprestatie is het makkelijker te negeren dat wij niks te zeggen hebben en zelfs niks significants willen zeggen over de reden waarom mosselen het slechter doen. Straks lezen we "De mosselen zijn verdwenen" net als de tonijn en dat is het dan. Vissers moeten als boeren gaan denken. Planten om te oogsten.

Om te laten zien dat dit scenario geen verassing is hieronder een foto uit Soylent Green, een slechte film met echter een solide science based plot. Op deze manier hoeft het niet af te lopen, maar dan moeten we in actie komen. Het probleem in zijn uiterste consequentie erkennen, en de industrie aan het werk zetten. De politiek is het product van een concurerende industrie en die houd geen rekening met consequenties, zoals we aan ons veranderend klimaat kunnen aflezen.

No ocean life in this 1973 film based on a 1966 book by Harry Harrison:


"Soylent Green is a 1973 American science fiction film directed by Richard Fleischer. Starring Charlton Heston, the film overlays the police procedural and science fiction genres as it depicts the investigation into the brutal murder of a wealthy businessman indystopian future suffering from pollutionoverpopulation, depleted resources, poverty, dying oceans and a hot climate due to the greenhouse effect."

 

Leave a Reply