Ons check instinct werd getriggered door onze zoektocht naar informatie over vertikale windturbines. Ondanks de eenvoud en voordelen zien we weinige voorbeelden van hun toepassing. Hierbij stuitten we op dit overzicht op de Greenchoice site. greenchoice zegt hierover
"Om echt inzicht te krijgen in de prestaties van kleine windmolens werkt Greenchoice mee aan een test van kleinschalige windmolens in Schoondijke (Zeeland). Hier worden 11 verschillende kleine windmolens getest. De resultaten tonen wat ons betreft aan dat kleine windturbines voorlopig alleen in het open veld kans hebben."
Screenshot website Greenchoice
Maar als de genoemde test resultaten worden opgezocht verschillende opbrengsten met de lijst van Greenchoice:
(bron)
Zelfs als je het verbruik er af trekt kom je voor de Skystream niet op 1827 kWh, maar op 2195. De berekening van de prijs per kWh van Greenchoice is ook een beetje ondoorzichtig, het lijkt er op dat ze de kosten hebben gedeeld door de kWh opbrengst in 15 jaar en dan kom je op:
Als de prijs voor electriciteit dus boven de 32,6 cent uitkomt dan is voor een lokatie die vergelijkbaar is met die van de test hierboven een windmolen van Skystream de eerste keuze. Een snelle scan van de lijst moet mensen echter een bepaalde anomalie doen opvallen, namelijk de prijs van de installaties. Wanneer we energie tegen de laagste prijs willen opwekken komen we waarschijnlijk op een ander ontwerp uit en zijn de productie kosten als gevolg hiervan lager. Een bedrijf als Turby met Shell as investeerder krijgt geen kans. U ziet hier (volgens de schijrever dezes) exact hoe de fossiele industrie de alternatieve energie branch fnuit, nl. door over investering en vervolgens te hoe prijs stelling. Dit lijkt de Donqi die niet in de test is meegenomen ook te zijn overkomen. Het lijkt overigens dat onze VAWT met standaard onderdelen van 2500,00 Euro nog wel eens een kans zou kunnen hebben in dit spelersveld.