Heliostaten Deel 9

We hebben tot nu toe gewerkt aan een servo gebaseerde controller, als prototype. Daarbij hebben we een ‘Real time clock’ gebouwwd en aangesloten aan onze picaxe 20×2 chip, die nog vervangen zal worden door een picaxe 18m. Het is niet zo belangrijk welke picaxe chip we gebruiken zolang ze maar I2C commando’s kennen en genoeg in en uitgangen hebben.

Positie bepaling

Omdat we met de sensor (draaibare weerstand) van de servo werken is het proces van positie bepaling relatief onzichtbaar. We hoeven alleen de positie aan de servo door te geven. We weten intussen niet wat de werkelijke positie is. Dat kan in de toekomst nog interessant worden oa ter controle van fouten in het systeem. Om tot een werkend prototype te komen hoeven we nu alleen het volgende te doen

!. Klok goed instellen

2. Start tijd en positie bepalen (bv. 8 uur ‘s ochtends) 

3. Vanaf dat tijdstip de positie regelmatig veranderen tot het eindtijdstip (bv. 8 uur ‘s avonds)

4. Om 8 uur de servo op de beginstand instellen en wachten tot de draaing voltooid is.

Dit programma gaat zo goed als zeker zorgen dat het paneel elke dag met de zon meedraait. De uitdagingen zijn oa de relatie tussen servo positie en spiegel positie, die zou wat kunnen afwijken. De servo kan op gegenen moment door een via de analoog digitaal (A/D) converter aangesloten draaiweerstand worden vervangen, of er wordt een andere methode gebruikt zoals hieronder. A/D convertes zijn echter zeer gevoelig en vereisen voorzorgsmaatregelen voor optimaal gebruik.

Update volgt. 

Precisie 

Voor zonnepanelen is de hoekprecisie niet zo heel belangrijk. Een afwijking van 5 graden kost niet al te veel opbrengst. Dit schept een mogelijkheid om de installatie te versimpelen. We kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van een encoder wiel in plaats van een draaibare weerstand of geavanceerde sensor.

Encoder wielen 

Encoder wielen of schijven zitten aan de draaias en roteren mee. Sensoren die aan het frame zitten (niet aan de as) kijken naar de kleur van het wiel in de gegeven positie, dwz of zich een zwart of een wit oppervlak onder de sensor bevind. Zo ontstaat er voor elke positie een signaal dat de chip kan gebruiken.  Deste groter het wiel deste kleiner de hoek die exact bepaald kan worden. Er kan voor een absolute code worden gekozen, zodat elke positie een aparte waarde heeft (onderste rij) of voor een relatieve code, waarbij de chip in de gaten houd hoe de code veranderd, en daaruit de verandering maar niet of alleen indirect de absolute positie kan afleiden.

Leave a Reply