Rationeel Beleid

De verkiezings campagnes zijn begonnen. De PVV heeft zijn A4tje gelanceerd, D66 roept van alles, zoals gewoonlijk worden problemen genoemd, en weinig oplossingen. Het zijn de kiezers die op de problemen focussen maar zelf niks doen die dan stemmen op de partijen die vervolgens gaan zoeken naar een oplossing, waarom niet andersom?

Een rationele beleids agenda heeft weinig van doen met de deportatie van moslims, waarvan de meesten zich niet minder goed gedragen dan oerhollandse kaaskoppen. Het is zeker verstandig om het ophitsen in moskeen en het ‘opleiden’ van salafisten te voorkomen, welk welvaarts doel dient dat immers, we hebben ook geen scholen voor voetbal hooliganisme (hoewel dat economisch best interessant zou kunnen zijn). Er zijn al problemen genoeg, waarom zou je jonge mensen op een tegendraads spoor zetten? Als ze er nu heel welvarend en gelukkig van werden, maar dat lijkt niet het geval.

De politiek gedraagt zich als een ouder met een zeer lastig kind. Het kind wil een ijsje, het schreeuwt en tiert, de ouders moeten van de snelweg af, over de vluchtstrook, vader klimt over de vangrail terwijl moeder het kind probeert te weerhouden van het uit de auto klimmen en richting de langsstormende Ola vrachtwagens te rennen. Met veel pijn en moeite wordt een Cornetto bij een lokale bewoner uit de koelkast gebietst en zogauw het kind die te pakken heeft en verzwolgen is er een volgend probleem. De kiezer is koning, wat men zomaar uitblaat (weg met moslims) wordt beleid, waar het schip zo strand zien we later wel.

Waar komen de problemen met de veelal arme en economisch niet makkelijk inzetbare immigranten vandaan? Armoede. Er zijn te weinig hulpbronnen in onze economie (ook al zijn we heel rijk) om iedereen het leven en de omgeving te geven die ze zouden willen. Dat heeft ook te maken met economische processen die we zouden moeten minderen, zoals bv het gebruik van alcohol. Maar in de eerste plaats hebben te veel mensen het krap en wordt hen steeds minder inkomenszekerheid geboden, dus is er weinig animo tot constructieve samenwerking. Vastgoed financialisering (lijkt bijna vanzelfsprekend) maakt dat mensen, zeker in arme wijken geen eigen terrein hebben, weinig vrijheid, veel frustratie.

We hebben in Nederland al een sociale inkomensverdeling, maar toch kan dit beter. We hoeven de welvaart niet te verdelen als die lokaal van oorsprong is, dwz niet van fossiele aard, en dus eindig, maar van hernieuwbare aard, en per definitie min of meer gelijkelijk over het land verdeeld. Alle activiteiten die voor ons overleven nodig zijn, dus het produceren van schoon water, voedsel en energie voor verwarming, zouden lokaler moeten worden, onafhankelijker en duurzamer. Dat kan met zonneenergie, zonnewarmte bv. Er zijn meer oplossingen dan de markt nu toestaat. Daarmee los je gelijk een hele categorie problemen op, namelijk die te maken hebben met concurentie in de economie (voor banen, vastgoed en politieke macht).

Het streven naar lokale energie overvloed zou een zaak van de overheid moeten zijn, bv. economische zaken, maar daar wordt tot nu toe niet serieus gekozen, omdat economische activiteit nu een maal niet nuttig hoeft te zijn. Er moet omzet worden gegenereerd, verder mag een economische activiteit olie, grondstoffen en human resources verspillen deste meer deste beter. Grote projecten om meer energie en grondstoffen beschikbaar te maken zijn de sleutel tot meer duurzame en overvloedige welvaart. Meer vis uit de zee, meer graan van het land, meer warmte uit de zon en electriciteit uit wind en zon om vrij te reizen. Met hernieuwbare energie kan dit land een dubai zijn zonder de nadelen.

Zogauw we onze energie niet meer hoeven te verdelen tussen jong en oud, werkend of werkeloos, links of rechts, omdat er genoeg is voor iedereen, veranderd het spel in nederland en ook de politieke agenda. PVV wil geen windturbines maar wel vroegere pensioen, dat is een onpractische benadering. Laat de PVV voor meer windturbines zijn om de vroegere pensioenen mogelijk te maken! D66 wil de regels van zijn vaderpartij de VVD terugdraaien, meer zekerheid in arbeidscontract? Met hernieuwbare energie in overvloed kan elke burger een basis inkomen genieten waar niemand voor hoeft te werken, en kunnen werkgevers hun team samenstellen zonder voor de consumptie in de economie verantwoordelijk te worden gehouden.

De meeste problemen die we hebben, en zeker de grootste, komen voort uit onze afhanlijkelijkheid van fossiel en het toepassen van fossiel-economisch denken. We zijn bezig daar uit te groeien. Het zou fijn zijn als we dat in een keer doen, bij de komende verkiezingen. De partij waar je dan op moet stemmen heet de Partij van de Dieren, misschien de SP, een beetje Groen Links. Dat zouden rationele keuzes zijn, het is dus hopen dat u de keizer daar de rust voor vindt.

 

Leave a Reply