Heliostaten Deel 2

Naar Deel 1

Naar Deel 3

Deel 4

Update:

Een heliostaat kan een zonnepaneel op de zon gericht houden, of zonlicht naar een bepaalde richting weerkaatsen. Greencheck is bezig met het ontwikkelen van een heliostaat voor zes zonnepanelen. Het mechanische deel is zeer belangrijk, maar het besturings gedeelte is dat ook. Om een aantal functies eenvoudig te integreren willen we een microcontroller gebruiken. Een microcontroller is een klein computertje met specifieke functies waardoor het apparaten kan besturen. De meeste moderne electronica hebben microcontrollers, van uw afstandsbediening tot wasmachine tot thermostaat. De kleinste zijn nauwelijks te zien, de grootste zitten in kleine laptops en vlucht electronica. Een van de grote fabrikanten is microchip.

Dit is een vrij technisch onderdeel van de heliostaat, maar het voordeel is dat wanneer men eenmaal snapt hoe met microcontrollers kan worden gewerkt er kan worden doorgegroeid naar een compleet geintergreerde volwassen installatie. Daarbij gebruiken deze controllers zeer weinig energie, zeker de 3 volt varianten. Het vergt enige electronische kennis, maar deze chips zijn speciaal ontwikkeld om het aantal componenten te minimaliseren. Waar begint het? Bij een combinatie van een chip, een programmer en de nodige software. Hier zijn commerciele toepassingen voor die we zouden willen kunnen aanschaffen. Momenteel hebben we een aantal freeware applicaties gecombineerd, nog niet getest. Er is ook het Picaxe platform, dat we echter om reden van snelheid en de manier van computer interface (serieel) niet gebruiken. 

Pic microcontroller in de usb programmer 

We nodigen ieder die geinteresseerd is om mee te denken met dit project. Om het makkelijk te maken om te beginnen, zonder overigens aan resultaat in te hoeven boeten, maken we aan de ene kant gebruik van de Picaxe chips, dat zijn pic chips die via een basic taal te programmeren zijn, en aan de andere kant van normale pic chips die via MPLab van Microchip geprogrammeerd zullen worden.

De onderdelen de we nu in gereedheid brengen zijn de volgende:

Voor picaxe 

– Picaxe development platform.

– 20×2 of 18m/ 18x picaxe chip 

– programeer kabel, protoboard etc.

Voor MPLab

– pic 16f628 MCU, of de 16f88, of de 18f2550 zie deel 4

– iC01-V1 programmer van www.piccircuit.com

Aansturing van motors 

– Motor control kit  (schakelt 8 keer 100 volt gelijkspanning, wordt misschien aangepast voor H-brug) van rkeducation of deze, waar een 18x of 18m picaxe chip zo in past

Leave a Reply