De prijzen van granen maken een sprong van 20% vanwege de aanhoudende droogte in Azie. De prijzen zijn er nog, dwz de ruil tussen papier geld en deze bulk goederen wordt nog geaccepteerd. De wereldbank voorzag wat ze noemden ‘breakdown in price transmission’ oftewel dat prijzen door excessieve handelsdruk niet langer mondiaal uniform zijn, wat ook betekent dat er misschien wel niet geleverd wordt vanuit Azie, zoals er vorig jaar niet geleverd werd uit Rusland.
De ‘prijs’ is voor een groot deel speculatief bepaald. De VN wil hier wat aan doen, maar de speculatie heeft een doel, namelijk de partijen die geen toegang hebben tot dollars uit de markt jagen. Dit is met de noord afrikaanse landen het geval, en alleen Egypte krijgt nu steun van het IMF, dwz geld om het volk van het soms 100% duurdere voedsel te voorzien. De situatie is niet houdbaar. De olie productenten wenden intussen hun inkomsten aan om de republikeinen in de VS anti-klimaat actie te houden.
Geld is Olie
Wat belangrijk is om te begrijpen is dat olie wordt gewonnen met olie, niet met geld. Dat betekent dat de ‘prijs’ van olie van twee factoren afhangt, namelijk van de hoeveelheid geld in omloop en de bereidheid van de kopers en verkopers om de ruil aan te gaan. De banken en het financieel systeem bepaalt dus de prijs. De olie producent is vaak niet in staat om het volume van olie aan te passen, de bronnen staan soms onder zulke druk dat de kraan niet dicht kan. De ‘prijs’ die door speculatie kan worden beinvloed bepaald welk deel van het inkomen de brandstoffen kosten en daarmee of een toenemend of afnemend publiek deze kan veroorloven en koopt. Prijs schokken zijn een goed middel om in een keer een hele groep consumenten af te schudden (of landen in chaos te storten). De truc is om dit bij afnemende olie voorraden zo te doen dat er voor een bepaalde groep een kern van een goed draaiende economie overblijft. Tegelijk is het voor de olie producenten van belang dat de speculatie niet zorgt dat alternatieven aantrekkelijk worden, zoals de prins hieronder duidelijk uitlegt.
Voedsel Crisis
Met de huidige voedsel crisis in aanwas wordt het steeds duidelijker dat het biologerende prijsregime voor olie een gevaarlijke bijkomstigheid heeft, namelijk dat de wereld aan de ene kant steeds onleefbaarder wordt voor planten en aan de andere kant dat de consument niet voelt dat er iets moet gebeuren. De consumenten die dit wel doen worden genegeerd en vreemd aangekeken, dat is een zeer grote groeiende groep. Omdat deze vaak laag opgeleid zijn zijn ze makkelijk te misinformeren en zetten ze zich niet in om te doen wat hen uit hun armoede zou verlossen, namelijk duurzame energiebronnen maken.
Ook de landbouw zit in de verplichte verpaupering. Hoewel kunstmest oorsrponkelijk met waterkracht werd gemaakt en later pas met gas komt het maken ervan mbv windmolens niet op gang. Waarom niet? Omdat windmolen kunstmest tevens een zeer goede brandstof en veilige energie drager is, en de boeren met die installaties binnen de kortste keren olie vrij landbouw zouden bedrijven. Verder dan een pilot in 2007 mocht het niet komen. Hier een quote van de boeren die nog steeds moete smeken om iets te doen wat KAN.
“We all know how beneficial and successful wind generation has been in Iowa. We also know that we are reaching the limit of the Iowa electrical grid to accept more wind generation. S.A.F.E. offers a solution for creating NH3 (ammonia) from wind energy. This allows NH3 to become a virtual “battery” storing energy that the grid cannot handle. Then with additional technology such as the Bloom Box from Bloom Energy
Een virtual battery, inderdaad NH3 is een schone brandstof die veiliger is dan benzine of diesel en 100% zonder CO2 verbrand. Een recente deense uivinding maakt dat je het zeer veilig kunt opslaan, net als bv. waterstof in sommige metalen kan worden opgeslagen. Bij atmosferische druk. Zelf geproduceerde ammoniak is de brandstof vervanger die de transitie zeer makkelijk zou maken. Logistiek is immers essentiel voor onze huidige werkwijze. Hieronder een overzicht waaruit blijkt dat ammoniak uit wind zelfs GOEDKOPER is dan de momenteel gangbare gas ammoniak. Dus er zou enorme veel CO2 kunnen worden bespaart en de aanvoer van kunstmest zou betrouwbaarder zijn! De kapitale investeringen moeten met een korrel zout genomen worden, want geld is nu nog olie, u snapt dat de banken hun eigen functie niet gaan opheffen. De ROI overwegingen (waarbij wordt gekeken hoe er 20% ROI bereikt kan worden) zijn ook volstrekt irrelevant.
De nadruk in de presentatie waar bovenstaand overzicht uit komt is ook wel duidelijk:
“Ammonia is a Possible Petroleum-Free Military Fuel”
Advantages
– Readily available world-wide
– Can be produced from a variety of raw materials
– Can be used in a variety of power systems
(diesel, turbines, fuel cells)
– Could be produced in or near the theater of
operations from air and water
Wahwah? Huh? Wiezeidaarwat? Alleen is er dan nog maar weinig reden om oorlog te voeren als iedereen zijn eigen ammoniak maakt, tenzij men een agressie probleem heeft..
Zonne ammoniak
Uit deze presentatie bedoeld om kernenergie als ammoniak productie bron te promoten blijkt dat ook concentrated solar power een prima energie bron is voor het produceren van kustmest. Dat gaat namelijk in twee stappen: 1. waterstof aanmaken, 2. Stikstof met waterstof catalyseren tot NH3. 850 graden (de hoogst noodzakelijke temperatuur) is een peuleschil voor een zonnecentrale. Waterstof kan ook direct via een fotoelectrisch proces worden aangemaakt. Zo zie je dat boeren in droge zonnige gebieden geen brandstof or meststof tekort hoeven te komen. Dat betekent ook dat ze irrigatie en eventueel desalinatie duurzaam kunnen maken.
Waterstof maken met de jodium sulfide cyclus.