Water is een schaars goed, en het wordt snel schaarser. We hebben de pech dat het waarschijnlijk opraakt voordat olie dat doet, dus er zal een economie zijn die (zoals nu) het gebruik van olie probeert te maximaliseren voor de olie handelaren waarin water naar de meest kapitaal (olie) krachtige partij zal gaan. Dat is volgens de traditionele keynsian economy ‘logica’, want dat type economisch denken houd geen rekening met menselijke behoeften. Degene met het meeste overwicht en daarmee de meeste olie, krijgt dan ook het meeste water.
Nesle doet een voorzet.
“Selling water on exchanges in the same way other commodities are traded could help solve a shortage of the world’s most precious raw material likely to hit long before oil runs dry, the chairman of Nestle said on Tuesday”(bron)
Natuurlijk geen nieuws. Water cartels zijn zo oud als de wereld, en een water beurs betekent ten eerste dat de prijs op de beurs bepaald wordt, en ten tweede dat zelf water verhandelen illegaal wordt gemaakt (voor die lobby is dan immers geld genoeg). Vervolgens ontdekt men dat men geen eigenaar is van het water in de vijver etc.
Het is wellicht de waterhandel die gas en olie bedrijven zo kwistig met het spul maken. In Irak pompen de olie bedrijven prima drinkwater in de oliebronnen om de laatste druppel er uit te halen. Ondertussen komen de mensen er om en moeten ze wellicht dure energie intensieve desalinatie fabrieken aanschaffen (het kan veel goedkoper, maar daar wil niemand iets over weten, kijk eens op saltworkstech.com).
Ook schalie gas boringen doen een serieuze aanslag op het grondwater en drinkwater. De ondergrondse explosies maken gassen en radioactieve stoffen uit de ondergrond los en methaan en de fracking vloeistoffen lekken ook mee, ergo, het water is niet langer drinkbaar.
Een internationale markt voor water zou overigens nog meer olie vereisen dan nu al wordt verspilt, namelijk om te zorgen dat het water overal kan worden geleverd. Water futures of zoals de wereldvreemde wereldbank CEO en erkent psychopaat Zoelick recent voor arme afrikaanse boeren voorstelde “Rain index futures”. Iedereen met een pensioen weet wat verzekeren tegenwoordig betekent : Afpakken als het beschikbaar is en niet teruggeven als de voormalige eigenaar in een zwakke positie zit.
Brabeck van Nestle vindt dat we water moeten behandelen als olie en een variabele prijs geven. Dat leidt tot meer efficientie. Dat zien we bij olie echter volstrekt niet, niet zolang er geld is om er voor te betalen. Het tegendeel is waar, dat heet immers economische groei. Met water futures en misschien nog derivaten er op gebaseerd komt er nog eens een hoop geld bij en raad eens waar dat aan zal worden opgemaakt? Olie en gas. Wat hij bedoelt is dat water onder controle gebracht moet worden, dat valt makkelijker dan in een keer zeggen dat het aan de (olie) rijken moet zijn voorbehouden.
Misschien moeten we het zo doen: We kopen olie en verbranden dat, en koelen de waterdamp die daarbij ontstaat af en hebben dan drinkwater. Er is vast wel iemand die dat wil proberen.